SVETI SAVA – ŠKOLSKA SLAVA


Lomljenjem slavskog kolača uz zvuke himne “Uskliknimo s ljubavlju” danas je u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje obilježena školska slava – Sveti Sava.


Uz poštovanje svih epidemioloških mjera, ovogodišnji domaćin slavske svečanosti Centar srednjih škola Trebinje izveo je četrdesetominutni poetsko – muzički program pod nazivom “Svjetionik ljubavi”.

U ime bratstva Sabornog hrama u Trebinju, sveštenik Nikola Janković je čestitajući Savindan prosvjetnim radnicima i đacima između ostalog rekao: “To je zavjet Svetog Save, da uvijek bude u ljubavi i slozi. Tamo gdje je ljubav, tu se pobjeđuju i prevazilaze sve naše podjele. Da uvijek budemo jedinstveni i da čuvamo radost koju svako dijete u svom srcu nosi. Mi treba da budemo primjer našoj djeci ali i da mi od njih učimo radost i bezazlenost koju djeca imaju”.


“U Centru srednjih škola Trebinje, koji postoji od davne 1893. godine, danas se obrazuje 480 učenika u četiri struke i dvanaest zanimanja. Danas želim da odam priznanje i divljenje svim prosvjetnim radnicima koji uspješno i dostojanstveno brane svoj poziv i ne dozvoljavaju da se sistem obrazovanja uruši.” istakla je Nedjeljka Ilijić, direktor Centra srednjih škola Trebinje  i uputila čestitke svim đacima i prosvjetnim radnicima.


Izražavajući zahvalnost svim prosvjetnim radnicima koji i u vremenu pandemije s velikom ljubavlju i požrtvovanjem rade svoj posao Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja je rekao:”Svako dijete je čedo Svetog Save, a svaki đak je njegov đak i svaki profesor je njegov sljedbenik. To je ono na šta mi moramo biti ponosni, da gajimo i čuvamo, nadograđujemo i ponosno ističemo.U vremenu kada pandemija korone odnosi mnoge ljudske živote, mi smo ti koji svojim odgovornim ponašanjem treba da budemo uzor i primjer drugima”.


Učenici ugostiteljske škole su, na opšte oduševljenje svih prisutnih, po završetku svečanog programa predstavili brojne specijalitete pripremljene u školskom restoranu.