SVETA PETKA – KRST U PUSTINJI OD 16. DO 20. SEPTEMBRA 2022. 20.00 ČASOVA

У НЕДЈЕЉУ, 18. СЕПТЕМБРА ПРОЈЕКЦИЈИ ЋЕ ПРИСУСТВОВАТИ ДИО АУТОРСКЕ И ГЛУМАЧКЕ ЕКИПЕ ОВОГ ФИЛМА: АУТОРКА РОМАНА „ПЕТКАНА“ ЉИЉАНА ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ, ГЛАВНА ГЛУМИЦА МИЛЕНА ПРЕДИЋ И РЕДИТЕЉ ХАЏИ-АЛЕКСАНДАР ЂУРОВИЋ.

САДРЖАЈ ФИЛМА:

Филм је настао по истинитој причи и роману „Петкана“ Љиљане Хабјановић Ђуровић.

Побожна дјевојка Параскева напушта свој живот међу људима у граду Константинопољу и одлази у Јорданску пустињу гдје проводи наредних 40 година свог живота борећи се са искушењима, гријесима и унутрашњим демонима. Пратимо њен пут од обичне дјевојке до највољеније и најпоштованије светитељке православља.

Бочна прича нам говори о двије жене (Арапкињи Зејнеби из бедуинског племена и Параскеви) које потичу из различитих културних, социјалних и вјерских средина, али дијеле исте људске емоције, вриједности и стварају необично пријатељство својим чистим срцима. Током боравка у пустињи Зејнеба је Параскевин једини пријатељ, али и огледало и одраз спољњег свијета који је Параскева напустила.

Ова прича нам говори како људи могу да побиједе своје слабости. Теме филма су универзална морална питања човјечанства, што га чини актуелним и данас, било гдје на свијету.

ОРИГИНАЛНИ НАСЛОВ: Света Петка – Крст у пустињи

РЕЖИЈА: Хаџи-Александар Ђуровић

УЛОГЕ: Милена Предић, Милица Стефановић, Филип Хајдуковић, Јадранка Селец, Даниел Сич, Бранислав Томашевић, Андреј Шепетковски, Младен Совиљ…

ЖАНР: Биографски, драма

ТРАЈАЊЕ: 123 мин.

ЦИЈЕНА УЛАЗНИЦЕ: 5 КМ