SVETA PETKA – KRST U PUSTINJI OD 16. DO 20. SEPTEMBRA 2022. 20.00 ČASOVA

U NEDJELJU, 18. SEPTEMBRA PROJEKCIJI ĆE PRISUSTVOVATI DIO AUTORSKE I GLUMAČKE EKIPE OVOG FILMA: AUTORKA ROMANA „PETKANA“ LJILJANA HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ, GLAVNA GLUMICA MILENA PREDIĆ I REDITELJ HADŽI-ALEKSANDAR ĐUROVIĆ.

SADRŽAJ FILMA:

Film je nastao po istinitoj priči i romanu „Petkana“ Ljiljane Habjanović Đurović.

Pobožna djevojka Paraskeva napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gdje provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, grijesima i unutrašnjim demonima. Pratimo njen put od obične djevojke do najvoljenije i najpoštovanije svetiteljke pravoslavlja.

Bočna priča nam govori o dvije žene (Arapkinji Zejnebi iz beduinskog plemena i Paraskevi) koje potiču iz različitih kulturnih, socijalnih i vjerskih sredina, ali dijele iste ljudske emocije, vrijednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima. Tokom boravka u pustinji Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz spoljnjeg svijeta koji je Paraskeva napustila.

Ova priča nam govori kako ljudi mogu da pobijede svoje slabosti. Teme filma su univerzalna moralna pitanja čovječanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gdje na svijetu.

ORIGINALNI NASLOV: Sveta Petka – Krst u pustinji

REŽIJA: Hadži-Aleksandar Đurović

ULOGE: Milena Predić, Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Daniel Sič, Branislav Tomašević, Andrej Šepetkovski, Mladen Sovilj…

ŽANR: Biografski, drama

TRAJANJE: 123 min.

CIJENA ULAZNICE: 5 KM