SVEČANO OTVOREN „FILMSKI KAMPUS“ U TREBINJU


Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, dr Dane Malešević, večeras je u Kulturnom centru Trebinje svečano otvorio „Filmski kampus“, koji organizuje Kinoteka republike Srpske u partnerstvu sa gradom Trebinje.


Ministar je istakao da je ova manifestacija jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u oblasti filmske umjetnosti u našoj zemlji, ali i u regionu. Rekao je da „Filmski kampus nudi vrhunsku obuku studentima filmske umjetnosti, okuplja studente iz regiona i omogućuje im odličnu edukaciju i savjete priznatih filmskih stručnjaka“. Otvaranju su prisustvovali predstavnici javnog, političkog i kulturnog života grada Trebinja, predstavnici Kinoteke, te istaknuti filmski umjetnici: Zdravko Šotra, Slobodan Šijan, Pjer Žalica, predstavnici Jugoslovenske kinoteke iz Beograda i drugi ugledni gosti, učesnici ovogodišnjeg „Filmskog kampusa“.


Direktor Kinoteke Republike Srpske, Milovan Pandurević, predstavio je učesnike. On je rekao da je ovo sedmi po redu “Filmski kampus” koji je i ove godine sastavljen od predavanja poznatih profesora, umjetnika i akademika. “To je, u suštini, susret predavača i studenata iz akademija filmskih škola iz našeg regiona iz Banjaluke, Cetinja, Beograda i Istočnog Sarajeva, a njima će se u Trebinju pridružiti i grupa studenata Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, zainteresovanih za dodatno sticanje znanja i u oblasti filmske umjetnosti”, rekao je Pandurević. On je naveo da će studenti u neposrednom kontaktu sa dokazanim filmskim stvaraocima, iskusnim pedagozima i istraživačima filma, imati priliku za sticanje novih znanja i iskustava, te međusobno druženje.
Ispred Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, prisutne je pozdravio docent Draško Gajić, koji je istakao da je Akademija umjetnosti u Banja Luci od samog početka učesnik ovog „Kampusa“, da je prepoznala njegov značaj i svestrano podržava njegove aktivnosti.
Gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović, je izjavio da Trebinje nije slučajno odabrano da bude domaćin ove manifestacije. „Trebinje je dobilo na značaju u posljednjih nekoliko godina u razvoju filmske umjetnosti, prije svega zahvaljujući Zdravku Šotri i čuvenom „Ranjenom orlu“ i „Anđelkinoj kapiji“. Naš grad u ovoj umjetnosti su promovisali i film „Na mliječnom putu“, Emira Kusturice, kao i film „Nemanjići“ koji će biti prikazan sljedeće godine“ , naveo je Petrović.
Nakon svečanog otvaranja, trebinjska publika je premijerno pogledala film „Santa Maria della Salute“ – reditelja Zdravka Šotre.
Prije projekcije filma, prisutne je pozdravio i sam reditelj, koji je rekao da: „će ovde ljudi sve više dolaziti jer Trebinje postaje sve lepše mesto i suđeno mu je da bude u centru ovakvih događaja“.
Za sve ljubitelje filmske umjetnosti, „Kampus“ je otvoren do 14. oktobra.
Dnevni termini su rezervisani za radni dio „Kampusa“, a u večernjim časovima, trebinjskoj publici će biti dostupan revijalni filmski program. U terminima od 18.30 časova biće projekcije dokumentarnih, a od 20.00 časova – igranih filmova.
Generalni pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uz podršku Kulturnog centra Trebinje.

D.Đ.