СВЕЧАНО ОТВОРЕН „ФИЛМСКИ КАМПУС“ У ТРЕБИЊУ


Министар просвјете и културе Републике Српске, др Дане Малешевић, вечерас је у Културном центру Требиње свечано отворио „Филмски кампус“, који организује Кинотека републике Српске у партнерству са градом Требиње.


Министар је истакао да је ова манифестација један од најзначајнијих културних догађаја у области филмске умјетности у нашој земљи, али и у региону. Рекао је да „Филмски кампус нуди врхунску обуку студентима филмске умјетности, окупља студенте из региона и омогућује им одличну едукацију и савјете признатих филмских стручњака“. Отварању су присуствовали представници јавног, политичког и културног живота града Требиња, представници Кинотеке, те истакнути филмски умјетници: Здравко Шотра, Слободан Шијан, Пјер Жалица, представници Југословенске кинотеке из Београда и други угледни гости, учесници овогодишњег „Филмског кампуса“.


Директор Кинотеке Републике Српске, Милован Пандуревић, представио је учеснике. Он је рекао да је ово седми по реду “Филмски кампус” који је и ове године састављен од предавања познатих професора, умјетника и академика. “То је, у суштини, сусрет предавача и студената из академија филмских школа из нашег региона из Бањалуке, Цетиња, Београда и Источног Сарајева, а њима ће се у Требињу придружити и група студената Академије ликовних умјетности Требиње, заинтересованих за додатно стицање знања и у области филмске умјетности”, рекао је Пандуревић. Он је навео да ће студенти у непосредном контакту са доказаним филмским ствараоцима, искусним педагозима и истраживачима филма, имати прилику за стицање нових знања и искустава, те међусобно дружење.
Испред Академије умјетности Универзитета у Бања Луци, присутне је поздравио доцент Драшко Гајић, који је истакао да је Академија умјетности у Бања Луци од самог почетка учесник овог „Кампуса“, да је препознала његов значај и свестрано подржава његове активности.
Градоначелник Требиња, Лука Петровић, је изјавио да Требиње није случајно одабрано да буде домаћин ове манифестације. „Требиње је добило на значају у посљедњих неколико година у развоју филмске умјетности, прије свега захваљујући Здравку Шотри и чувеном „Рањеном орлу“ и „Анђелкиној капији“. Наш град у овој умјетности су промовисали и филм „На млијечном путу“, Емира Кустурице, као и филм „Немањићи“ који ће бити приказан сљедеће године“ , навео је Петровић.
Након свечаног отварања, требињска публика је премијерно погледала филм „Santa Maria della Salute“ – редитеља Здравка Шотре.
Прије пројекције филма, присутне је поздравио и сам редитељ, који је рекао да: „ће овде људи све више долазити јер Требиње постаје све лепше место и суђено му је да буде у центру оваквих догађаја“.
За све љубитеље филмске умјетности, „Кампус“ је отворен до 14. октобра.
Дневни термини су резервисани за радни дио „Кампуса“, а у вечерњим часовима, требињској публици ће бити доступан ревијални филмски програм. У терминима од 18.30 часова биће пројекције документарних, а од 20.00 часова – играних филмова.
Генерални покровитељ ове манифестације је Министарство просвјете и културе Републике Српске уз подршку Културног центра Требиње.

Д.Ђ.