SVEČANO OTVOREN 65. PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Уз звуке фанфара и величанственим ватрометом, синоћ је отворен 65. Пулски фестивал.
 
Међу бројним гостима и званицама била је и легенда југословенског и српског филма глумица Милена Дравић, коју је публика у Пулској арени поздравила на ногама и уз громогласан аплауз.
 
Милена Дравић и Неда Арнерић у Пулу су дошле ка дио екипе филма “Алекси”, који је рађен у хрватско – српској  копродукцији у режији Барбаре Векарић.
 
Пулски фестивал по први пут је отворио краткометажни  филм ” У име Јагоде, Чоколаде и Духа Светога” Карле Лулић, након чега је услиједила пројекција филма “Алекси”.
У главном програму Пулског филмског фестивала који траје до 22. јула биће приказано седамнаест филмова, од којих седам премијерно, који ће се борити за престижну награду “Златну арену”.
 
Поред филмова под звијездама ове године планиран је и богат пратећи програм који се састоји од  бројних концерата, промоција књига те посебних садржаја за најмађу публику.
 
Да подсјетимо, Пулски фестивал је основан 1954. године под називом “Филмски фестивал”. 1958. године применован је у “Фестивал југословенског филма”, а 1961. “Фестивал југословенског филма у Пули” Врло брзо постао је најважнији филмски фестивал у СФРЈ са значајном међународном репутацијом. Концепт фестивала направљен је по узору на амерички Оскар. По завршетку рата поново је покренут као “Филмски фестивал у Пули”, а данас му је званичан назив “Фестивал хрватског и европског филма”.
 
Најзначајније признање са Пулског филмског фестивала је “Златна арена”, и некада и данас престижно признање у области филмске умјетности.