SVEČANO OTVOREN 65. PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Uz zvuke fanfara i veličanstvenim vatrometom, sinoć je otvoren 65. Pulski festival.
 
Među brojnim gostima i zvanicama bila je i legenda jugoslovenskog i srpskog filma glumica Milena Dravić, koju je publika u Pulskoj areni pozdravila na nogama i uz gromoglasan aplauz.
 
Milena Dravić i Neda Arnerić u Pulu su došle ka dio ekipe filma “Aleksi”, koji je rađen u hrvatsko – srpskoj  koprodukciji u režiji Barbare Vekarić.
 
Pulski festival po prvi put je otvorio kratkometažni  film ” U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga” Karle Lulić, nakon čega je uslijedila projekcija filma “Aleksi”.
U glavnom programu Pulskog filmskog festivala koji traje do 22. jula biće prikazano sedamnaest filmova, od kojih sedam premijerno, koji će se boriti za prestižnu nagradu “Zlatnu arenu”.
 
Pored filmova pod zvijezdama ove godine planiran je i bogat prateći program koji se sastoji od  brojnih koncerata, promocija knjiga te posebnih sadržaja za najmađu publiku.
 
Da podsjetimo, Pulski festival je osnovan 1954. godine pod nazivom “Filmski festival”. 1958. godine primenovan je u “Festival jugoslovenskog filma”, a 1961. “Festival jugoslovenskog filma u Puli” Vrlo brzo postao je najvažniji filmski festival u SFRJ sa značajnom međunarodnom reputacijom. Koncept festivala napravljen je po uzoru na američki Oskar. Po završetku rata ponovo je pokrenut kao “Filmski festival u Puli”, a danas mu je zvaničan naziv “Festival hrvatskog i evropskog filma”.
 
Najznačajnije priznanje sa Pulskog filmskog festivala je “Zlatna arena”, i nekada i danas prestižno priznanje u oblasti filmske umjetnosti.