SVEČANA AKADEMIJA U ČAST JOVANU DUČIĆU

U okviru tradicionalne kulturne manifestacije  „Dučićev dan“, koja se priređuje na Blagovijesti, dan upokojenja najznamenitijeg Trebinjca, večeras je u Kulturnom centru Trebinje priređena svečana akademija.

U ime Grada Trebinja, pozdravnu riječ uputio je  gradonačelnik Mirko Ćurić  koji je, između ostalog, rekao:  „Dučić nam nikad nije daleko, uvijek nam je pri ruci i uvijek nas podstiče da ostanemo iskreni i znatiželjni, da nas nikad ne zahvati monotonija i rutina, nego da, kad god pomenemo njegovo ime, pomislimo jesmo li ga dostojni. Odgovore će, naravno, dati i naredne generacije koje će, uvjeren sam, sa istom pažnjom i poštovanjem, ali i sa sve većim interesovanjem za Dučićevo djelo, njegovati ovaj dan koji je za nas u Trebinju istovremeno i dan odlaska i dan povratka, dan smiraja i dan jednog novog poleta.“

Ovogodišnja svečana akademija u čast velikom srpskom pjesniku posvećena je  laureatima Dučićeve nagrade Aleku Vukadinoviću i Milovanu Danojliću. Pisma pjesnika, u njihovom odsustvu, pročitao je glumac beogradskog Narodnog pozorišta Boris Pingović.

Žiri za dodjelu  Dučićeve nagrade  donio je jednoglasnu odluku da se ovo priznanje za 2019. godinu dodijeli  pjesniku Milanu Nenadiću, za njegovo ukupno pjesničko djelo. Nagrada će mu biti uručena na ovogodišnjim Dučićevim večerima poezije.

Dr Svetlana Šeatović,  viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, podsjetila je da je saradnja instituta sa gradom Trebinjem ušla u drugu deceniju i da se ovog puta razmatra pjesništvo Vojislava Ilića, kojem je Dučić, kao pjesnik, najviše dugovao.

„Nikome Dučić nije više dugovao u godinama pjesničkog djelovanja nego pjesniku prethodniku Vojislavu Iliću. Za Dučića je Ilić bio učitelj forme, to je jezgro najranije faze njegovog pjesništva. Mada će se Dučić daleko više razvijati u tematskom i misaonom pogledu od Ilića, smisao za formu stiha, ritma i melodije ostaviće siguran trag i najjači oblik ilićevske baštine u njegovom djelu“, navela je Šeatović.

Stihove pjesnika Milovana Danojlića i Aleka Vukadinovića kazivao je glumački duo –  Biljana Đurović i Boris Pingović.

U muzičkom dijelu programa nastupili su  primadone beogradske Opere Jasmina Trumpetaš i Jelena Vlahović, tenor Dušan Svilar, kompozitor Marko Kovač, etno pevač Bojana Nikolić uz klavirsku pratnju Nevene Živković, te vokalni solista Marija Ninković i trebinjski hor  „Tribunija“  pod dirigentskim vođstvom Stojanke Gudelj, a uz klavirsku pratnju Boba Vučura.

U okviru manifestacije  „Dučićev dan“, danas je održan naučni skup  „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“, promovisan je zbornik 19 radova  „Pesnički zavičaj Desanke Maksimović“, rezultat prošlogodišnjeg naučnog skupa, te priređena izložba u Muzeju Hercegovine  „Sveti Sava Srpski“.

Sutra, 7. aprila, u Hercegovačkoj Gračanici biće služena liturgija i pomen Jovanu Dučiću, nakon čega će biti nastavljen naučni skup posvećen Vojislavu Iliću.

„Dučićev dan“  organizuje Centar za informisanje i obrazovanje, uz tehničku podršku Kulturnog centra Trebinje, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

Foto: Jovan Vidaković

Duška Đajić

no images were found