СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ ЈОВАНУ ДУЧИЋУ

У оквиру традиционалне културне манифестације  „Дучићев дан“, која се приређује на Благовијести, дан упокојења најзнаменитијег Требињца, вечерас је у Културном центру Требиње приређена свечана академија.

У име Града Требиња, поздравну ријеч упутио је  градоначелник Мирко Ћурић  који је, између осталог, рекао:  „Дучић нам никад није далеко, увијек нам је при руци и увијек нас подстиче да останемо искрени и знатижељни, да нас никад не захвати монотонија и рутина, него да, кад год поменемо његово име, помислимо јесмо ли га достојни. Одговоре ће, наравно, дати и наредне генерације које ће, увјерен сам, са истом пажњом и поштовањем, али и са све већим интересовањем за Дучићево дјело, његовати овај дан који је за нас у Требињу истовремено и дан одласка и дан повратка, дан смираја и дан једног новог полета.“

Овогодишња свечана академија у част великом српском пјеснику посвећена је  лауреатима Дучићеве награде Алеку Вукадиновићу и Миловану Данојлићу. Писма пјесника, у њиховом одсуству, прочитао је глумац београдског Народног позоришта Борис Пинговић.

Жири за додјелу  Дучићеве награде  донио је једногласну одлуку да се ово признање за 2019. годину додијели  пјеснику Милану Ненадићу, за његово укупно пјесничко дјело. Награда ће му бити уручена на овогодишњим Дучићевим вечерима поезије.

Др Светлана Шеатовић,  виши научни сарадник Института за књижевност и уметност у Београду, подсјетила је да је сарадња института са градом Требињем ушла у другу деценију и да се овог пута разматра пјесништво Војислава Илића, којем је Дучић, као пјесник, највише дуговао.

„Никоме Дучић није више дуговао у годинама пјесничког дјеловања него пјеснику претходнику Војиславу Илићу. За Дучића је Илић био учитељ форме, то је језгро најраније фазе његовог пјесништва. Мада ће се Дучић далеко више развијати у тематском и мисаоном погледу од Илића, смисао за форму стиха, ритма и мелодије оставиће сигуран траг и најјачи облик илићевске баштине у његовом дјелу“, навела је Шеатовић.

Стихове пјесника Милована Данојлића и Алека Вукадиновића казивао је глумачки дуо –  Биљана Ђуровић и Борис Пинговић.

У музичком дијелу програма наступили су  примадоне београдске Опере Јасмина Трумпеташ и Јелена Влаховић, тенор Душан Свилар, композитор Марко Ковач, етно певач Бојана Николић уз клавирску пратњу Невене Живковић, те вокални солиста Марија Нинковић и требињски хор  „Трибунија“  под диригентским вођством Стојанке Гудељ, а уз клавирску пратњу Боба Вучура.

У оквиру манифестације  „Дучићев дан“, данас је одржан научни скуп  „Војислав Илић и рађање модерне српске поезије“, промовисан је зборник 19 радова  „Песнички завичај Десанке Максимовић“, резултат прошлогодишњег научног скупа, те приређена изложба у Музеју Херцеговине  „Свети Сава Српски“.

Сутра, 7. априла, у Херцеговачкој Грачаници биће служена литургија и помен Јовану Дучићу, након чега ће бити настављен научни скуп посвећен Војиславу Илићу.

„Дучићев дан“  организује Центар за информисање и образовање, уз техничку подршку Културног центра Требиње, а под покровитељством Града Требиња.

Фото: Јован Видаковић

Душка Ђајић