„СВЕ ЋЕ ТО НАРОД ПОЗЛАТИТИ“ – ИЗЛОЖБА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ

У галерији Културног центра Требиње вечерас је отворена изложба фотографија „Све ће то народ позлатити“.

На тридесетак фотографија приказани су потресни призори страдања у Првом свјетском рату. Према замисли аутора изложбе, Бранислава Станковића, Гордане Буловић и Мирка Пековића, приказана су страдања, прије свега, дјеце – ратне сирочади, али и обичних „малих људи“ који су и највеће жртве.

Изложбу је свечано отворио Драгослав Бањак, предсједник Скупштине Града Требиња подсјећајући да су Срби имали највеће губитке у односу на укупан број становника од свих земаља укључених у сукобе.

„Колику је жртву у том периоду српски човјек поднио и колико нас је том жртвом задужио, питања су која задиру у саму суштину културе сјећања. Управо због тога смо данас овдје, да се сјетимо страдања наших предака и да макар на симболичан начин покажемо колико цијенимо њихово дјело. Ова изложба је уједно и прилика да се запитамо колико смо их, као њихови насљедници, достојни и јесмо ли ми и наше друштво идеал за који су се борили и због којег су страдали“, рекао је господин Бањак.

Назив изложбе повезан је са приповетком „Све ће то народ позлатити“  Лазе Лазаревића која говори о небризи за ратне инвалиде. Сам назив изложбе је довољна асоцијација на оно што су аутори хтјели да укажу.

Гордана Буловић, кустос Музеја града Новог Сада, рекла је да они , као аутори, не желе да дају критички осврт према држави, већ да покажу како се тада бринуло о ратним инвалидима и ратној сирочади, двијема најосјетљивијим и најрањивијим популацијама у цијелом друштву.

„Сама изложба је једно трауматично искуство и врло захтевна за рад, емотивно тешка, због свега онога до чега смо дошли, шта смо све видели и прочитали. Она је прича о невољницима и страдалницима тог рата, који су на ратишту оставили оно најдрагоценије – или свој живот, или су изашли из њега са инвалидитетом. Изложба је посвећена и ратној сирочади која су на крају завршавала у домовима. Сви они су, нажалост, остали безимени“, рекла је о изложби Гордана Булатовић. Она је додала да је најстрашнија чињеница да је веома мало урађено да би се помогло тим убогим људима који су најчешће завршавали као просјаци на улицама.

Изложба  „Све ће то народ позлатити“  дио је програма обиљежавања Светог Преображења Господњег, крсне славе Саборног храма и Града Требиња, а у Културном центру Требиње,  публици ће бити доступна наредних петнаест дана.

Душка Ђајић