„SVE ĆE TO NAROD POZLATITI“ – IZLOŽBA U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba fotografija „Sve će to narod pozlatiti“.

Na tridesetak fotografija prikazani su potresni prizori stradanja u Prvom svjetskom ratu. Prema zamisli autora izložbe, Branislava Stankovića, Gordane Bulović i Mirka Pekovića, prikazana su stradanja, prije svega, djece – ratne siročadi, ali i običnih „malih ljudi“ koji su i najveće žrtve.

Izložbu je svečano otvorio Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja podsjećajući da su Srbi imali najveće gubitke u odnosu na ukupan broj stanovnika od svih zemalja uključenih u sukobe.

„Koliku je žrtvu u tom periodu srpski čovjek podnio i koliko nas je tom žrtvom zadužio, pitanja su koja zadiru u samu suštinu kulture sjećanja. Upravo zbog toga smo danas ovdje, da se sjetimo stradanja naših predaka i da makar na simboličan način pokažemo koliko cijenimo njihovo djelo. Ova izložba je ujedno i prilika da se zapitamo koliko smo ih, kao njihovi nasljednici, dostojni i jesmo li mi i naše društvo ideal za koji su se borili i zbog kojeg su stradali“, rekao je gospodin Banjak.

Naziv izložbe povezan je sa pripovetkom „Sve će to narod pozlatiti“  Laze Lazarevića koja govori o nebrizi za ratne invalide. Sam naziv izložbe je dovoljna asocijacija na ono što su autori htjeli da ukažu.

Gordana Bulović, kustos Muzeja grada Novog Sada, rekla je da oni , kao autori, ne žele da daju kritički osvrt prema državi, već da pokažu kako se tada brinulo o ratnim invalidima i ratnoj siročadi, dvijema najosjetljivijim i najranjivijim populacijama u cijelom društvu.

„Sama izložba je jedno traumatično iskustvo i vrlo zahtevna za rad, emotivno teška, zbog svega onoga do čega smo došli, šta smo sve videli i pročitali. Ona je priča o nevoljnicima i stradalnicima tog rata, koji su na ratištu ostavili ono najdragocenije – ili svoj život, ili su izašli iz njega sa invaliditetom. Izložba je posvećena i ratnoj siročadi koja su na kraju završavala u domovima. Svi oni su, nažalost, ostali bezimeni“, rekla je o izložbi Gordana Bulatović. Ona je dodala da je najstrašnija činjenica da je veoma malo urađeno da bi se pomoglo tim ubogim ljudima koji su najčešće završavali kao prosjaci na ulicama.

Izložba  „Sve će to narod pozlatiti“  dio je programa obilježavanja Svetog Preobraženja Gospodnjeg, krsne slave Sabornog hrama i Grada Trebinja, a u Kulturnom centru Trebinje,  publici će biti dostupna narednih petnaest dana.

Duška Đajić