Позориште „Стеван Сремац“ из Црвенке (представа „Малограђанска свадба“)

ТРЕБИЊЕ │ Јубиларни 60. Фестивал фестивала почиње сутра, а до 27. јула на требињској финалној смотри овогодишње продукције драмског аматеризма региона биће изведено седам представа – из Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније и БиХ.

Фестивал ће сутра вече отворити побједници републичког фестивала Црне Горе представа – О ћутању и другим имитацијама среће“ Аматерског позоришта НВУ „ЕГО КУЛТ“ и Гимназије Петар I Петровић Његош из Даниловград, у режији Бојана Шолаје, Анђеле Новаковић и Мирослава Нинића.

Друго фестивалско вече резервисано је за бх. представника  – Театар „Федра“ из Бугојна  и представу „Последња породица“, рађену по тексту и у режији Вахида Дураковића, док ће треће вечери наступити побједници републичког фестивала у Србији – Позориште „Стеван Сремац“ из Црвенке са остварењем „Малограђанска свадба“, по тексту Бертолда Брехта и режији Радоја Чупића.

Театар „Федра“ из Бугојна (представа „Последња породица“)

Европејци“, по тексту Мирољуба Недовића а у редитељском читању Слободана Елисеева, коју изводи „ГАТ сцена 71“ Дома културе „Крсте Мисирков“ из Светог Николе – овогодишња је награђена представа из Македонији, која ће се фестивалској публици представити у понедјељак, 24. јула.

Пете вечери Фестивала фестивала, у уторак, 25. јула, наступиће Бјеловарско казалиште из Хрватске, са представом „Сутра припада мени“, коју је према тексту „Хитлер и Хитлер“ Константина Кустјенка режирала Маја Фабичевић, док ће се дан послије представити другопласирани са републичког финала Србије – Студио глумца – Театар 011 из Београд са комадом „Драги тата“ Милене Богавац, у режији Наташе Радоњић.

Бјеловарско казалиште (представа „Сутра припада мени“)

Фестивал ће у четвртак, 27. јула, затворити домаћин – Градско позориште Требиње представом „Писац породичне историје“, по тексту Љубомира Ђурковића, а у режији Слободана Маруновића.

И ове године све представе ће бити одигране у позоришној сали Културног центра, са почетком у 20:30, а улаз је бесплатан.

Градско позориште Требиње (представа „Писац породичне историје“)

Награде Фестивала фестивала „Златне маске“ посљедње вечери смотре додијелиће трочлани стручни жири фестивала – ове године у саставу редитељ Егон Савин, театролог Љиљана Чекић и глумац Мугдим Авдагић, а по традицији најбољу представу по свом избору наградиће и жири публике.

На платоу Културног центра сваке вечери биће одржани разговори о изведеној представи које ће водити драматург Жељко Хубач, а уз седмодневни такмичарски – организатор је и ове године припремио и богат пратећи програм – од изложби, промоција и трибина на позоришне теме, до представа те свакодневних музичких и сценских перформанса на градским улицама и трговима.

Извршни продуценти фестивала су Центар за информисање и образовање и Културни центар Требиња, а покровитељ Град Требиње.

Опширније о фестивалским дешавањима можете пратити на страници ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА 2017. портала Радио Требиња, као и у програму Радио Требиња, у емисији Хроника фестивала, свакодневно од 17 часова.

 

Р.С.