Pozorište „Stevan Sremac“ iz Crvenke (predstava „Malograđanska svadba“)

TREBINJE │ Jubilarni 60. Festival festivala počinje sutra, a do 27. jula na trebinjskoj finalnoj smotri ovogodišnje produkcije dramskog amaterizma regiona biće izvedeno sedam predstava – iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i BiH.

Festival će sutra veče otvoriti pobjednici republičkog festivala Crne Gore predstava – O ćutanju i drugim imitacijama sreće“ Amaterskog pozorišta NVU „EGO KULT“ i Gimnazije Petar I Petrović Njegoš iz Danilovgrad, u režiji Bojana Šolaje, Anđele Novaković i Miroslava Ninića.

Drugo festivalsko veče rezervisano je za bh. predstavnika  – Teatar „Fedra“ iz Bugojna  i predstavu „Poslednja porodica“, rađenu po tekstu i u režiji Vahida Durakovića, dok će treće večeri nastupiti pobjednici republičkog festivala u Srbiji – Pozorište „Stevan Sremac“ iz Crvenke sa ostvarenjem „Malograđanska svadba“, po tekstu Bertolda Brehta i režiji Radoja Čupića.

Teatar „Fedra“ iz Bugojna (predstava „Poslednja porodica“)

Evropejci“, po tekstu Miroljuba Nedovića a u rediteljskom čitanju Slobodana Eliseeva, koju izvodi „GAT scena 71“ Doma kulture „Krste Misirkov“ iz Svetog Nikole – ovogodišnja je nagrađena predstava iz Makedoniji, koja će se festivalskoj publici predstaviti u ponedjeljak, 24. jula.

Pete večeri Festivala festivala, u utorak, 25. jula, nastupiće Bjelovarsko kazalište iz Hrvatske, sa predstavom „Sutra pripada meni“, koju je prema tekstu „Hitler i Hitler“ Konstantina Kustjenka režirala Maja Fabičević, dok će se dan poslije predstaviti drugoplasirani sa republičkog finala Srbije – Studio glumca – Teatar 011 iz Beograd sa komadom „Dragi tata“ Milene Bogavac, u režiji Nataše Radonjić.

Bjelovarsko kazalište (predstava „Sutra pripada meni“)

Festival će u četvrtak, 27. jula, zatvoriti domaćin – Gradsko pozorište Trebinje predstavom „Pisac porodične istorije“, po tekstu Ljubomira Đurkovića, a u režiji Slobodana Marunovića.

I ove godine sve predstave će biti odigrane u pozorišnoj sali Kulturnog centra, sa početkom u 20:30, a ulaz je besplatan.

Gradsko pozorište Trebinje (predstava „Pisac porodične istorije“)

Nagrade Festivala festivala „Zlatne maske“ posljednje večeri smotre dodijeliće tročlani stručni žiri festivala – ove godine u sastavu reditelj Egon Savin, teatrolog Ljiljana Čekić i glumac Mugdim Avdagić, a po tradiciji najbolju predstavu po svom izboru nagradiće i žiri publike.

Na platou Kulturnog centra svake večeri biće održani razgovori o izvedenoj predstavi koje će voditi dramaturg Željko Hubač, a uz sedmodnevni takmičarski – organizator je i ove godine pripremio i bogat prateći program – od izložbi, promocija i tribina na pozorišne teme, do predstava te svakodnevnih muzičkih i scenskih performansa na gradskim ulicama i trgovima.

Izvršni producenti festivala su Centar za informisanje i obrazovanje i Kulturni centar Trebinja, a pokrovitelj Grad Trebinje.

Opširnije o festivalskim dešavanjima možete pratiti na stranici FESTIVAL FESTIVALA 2017. portala Radio Trebinja, kao i u programu Radio Trebinja, u emisiji Hronika festivala, svakodnevno od 17 časova.

 

R.S.