„СТОЈТЕ, ГАЛИЈЕ ЦАРСКЕ“ – У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ОСЛОБОЂЕЊА ТРЕБИЊА У ВЕЛИКОМ РАТУ

 „

Фото: Јован Видаковић

Дводневна манифестација посвећена обиљежавању стогодишњице ослобођења Требиња у Првом свјетском рату завршена је вечерас у Културном центру свечаном академијом  „Стојте, галије царске“.

Академију је свечано отворио градоначелник Требиња Лука Петровић који је у поздравном говору, између осталог, рекао да  „подсјећање на жртве које је поднио српски народ у Великом рату остаје као опомена и обавеза свих будућих генерација да чувају сјећање и буду поносни на своју славну историју“.

Фото: Јован Видаковић

Највеће градско признање, повеља почасног грађанина Града Требиња, додијељено је предсједнику Србије Александру Вучићу, а награду је у његово име примио Никола Селаковић, генерални секретар предсједника Србије.

У данима кад се обиљежава 100 година од завршетка Првог свјетског рата, прва асоцијација на ту епоху је почетни стих  „Стојте, галије царске“, пјесме Милутина Бојића  „Плава гробница“, посвећене српским страдалницима. Посебан печат програмском дијелу вечерас је дао београдски драмски умјетник Вицо Дардић казујући стихове ове антологијске пјесме и презентујући проглас регента Александра Карађорђевића.

Фото: Јован Видаковић

Глумци београдског Народног позоришта Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић дочарали су ликове војводе Живојина Мишића и војводе Степе Степановића, двојице великана наше историје који су своје животе и своја дјела посветили Србији, исписујући странице српске историје златним словима части и поноса.

Кроз монолог Милунке Савић, глумица Весна Паштровић оживјела је лик српске хероине, жене са највише одликовања у историји ратовања, која је оставила важан печат у историји Србије.

Фото: Јован Видаковић

Програм је обогатио и наступ сопрана Каролине Михајловић из Бања Луке и првака Опере београдског Народног позоришта Драгутина Матића.

Својим наступом програм свечане академије уљепшали су и чланови хора СПД  „Јединство“  из Бања Луке, Женска пјевачка група  „Нагоркиње“ из Требиња и солиста Марија Нинковић уз клавирску пратњу Боба Вучура.

Фото: Јован Видаковић

Душка Ђајић