„STOJTE, GALIJE CARSKE“ – U KULTURNOM CENTRU ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM OSLOBOĐENJA TREBINJA U VELIKOM RATU

 „

Foto: Jovan Vidaković

Dvodnevna manifestacija posvećena obilježavanju stogodišnjice oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu završena je večeras u Kulturnom centru svečanom akademijom  „Stojte, galije carske“.

Akademiju je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović koji je u pozdravnom govoru, između ostalog, rekao da  „podsjećanje na žrtve koje je podnio srpski narod u Velikom ratu ostaje kao opomena i obaveza svih budućih generacija da čuvaju sjećanje i budu ponosni na svoju slavnu istoriju“.

Foto: Jovan Vidaković

Najveće gradsko priznanje, povelja počasnog građanina Grada Trebinja, dodijeljeno je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a nagradu je u njegovo ime primio Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije.

U danima kad se obilježava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, prva asocijacija na tu epohu je početni stih  „Stojte, galije carske“, pjesme Milutina Bojića  „Plava grobnica“, posvećene srpskim stradalnicima. Poseban pečat programskom dijelu večeras je dao beogradski dramski umjetnik Vico Dardić kazujući stihove ove antologijske pjesme i prezentujući proglas regenta Aleksandra Karađorđevića.

Foto: Jovan Vidaković

Glumci beogradskog Narodnog pozorišta Lepomir Ivković i Boško Puletić dočarali su likove vojvode Živojina Mišića i vojvode Stepe Stepanovića, dvojice velikana naše istorije koji su svoje živote i svoja djela posvetili Srbiji, ispisujući stranice srpske istorije zlatnim slovima časti i ponosa.

Kroz monolog Milunke Savić, glumica Vesna Paštrović oživjela je lik srpske heroine, žene sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, koja je ostavila važan pečat u istoriji Srbije.

Foto: Jovan Vidaković

Program je obogatio i nastup soprana Karoline Mihajlović iz Banja Luke i prvaka Opere beogradskog Narodnog pozorišta Dragutina Matića.

Svojim nastupom program svečane akademije uljepšali su i članovi hora SPD  „Jedinstvo“  iz Banja Luke, Ženska pjevačka grupa  „Nagorkinje“ iz Trebinja i solista Marija Ninković uz klavirsku pratnju Boba Vučura.

Foto: Jovan Vidaković

Duška Đajić