„STANJA“ SLOBODANA VIDOVIĆA PRED TREBINJSKOM PUBLIKOM

Izložba slika pod nazivom „Stanja“ Slobodana Vidovića, akademskog slikara iz Banjaluke, otvorena je večeras u Kulturnom centru Trebinje.

Riječ je o ciklusu djela velikog formata rađenih tehnikom ulja na platnu. Vidović se dugo bavio geometrijskom apstrakcijom, a sklonost ka istraživanju i eksperimentisanju navela ga je da počne da radi i druge motive, koji su vodili ka figuraciji.

„Nakon petnaestak godina mog istraživanja sa geometrijskom apstrakcijom, enformelom, odnosno postenformelom, došao sam do figuracije. Volim da eksperimentišem, da radim više stvari istovremeno. To traje godinama, mali pomaci su u pitanju i ovo je bio radikalan zaokret. Počeo sam malo više da radim stvari koje su me nekada ranije zanimale, koje sam radio negdje sa strane. Sva ta ranija iskustva ponovo sam otvarao i sad, iz nove perspektive, primjenio na ovom ciklusu“, istakao je Slobodan Vidović.

Na slikama su prikazane stare mašine, propale fabrike, hangari, silosi, aerodromi, avioni i drugi objekti oslobođeni svoje funkcije, a autor ih definiše kao ‘pozitivnu apokalipsu’:

„Publika ovdje može da vidi neki moj svijet, gdje se dešava jedan poluraspad civilizacije. Sve je to nešto što je završeno i civilizacijski progutano, ali ipak budi nadu da će se u budućnosti naći neki novi svijet koji će biti puno humaniji, čistiji, bolji, ljepši, tako da mislim da su slike, u suštini, pozitivne. Meni je vrlo bitan taj slikarski, odnosno likovni momenat na mojim radovima, dok taj konceptualni samo malo dodirnem i ostavljam publici na razmišljanje“.

Direktor Kulturnog centra Miljan Vuković naveo je da mu je rad Slobodana Vidovića poznat iz ranijeg perioda, te da je zanimljivo posmatrati kako se kod njega razvijao proces od enformela do figuracije

„Ono što je interesantno kod njega jeste upravo evolucija, odnos prema samom sebi, koji se može čitati i kroz raniji enformel i sad kroz figuraciju. Mislim da je to jedna vrsta dijaloga koji on vodi sam sa sobom i koji završava otprilike kao što je to radio i u prethodnim godinama. Pravo je osvježenje vidjeti sad sve ove prizore ili neku vrstu oprizorenih slika Slobodana Vidovića u Trebinju“, rekao je Vuković.

Izložbu je svečano otvorila Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje.

Kulturni centar Trebinje organizovao je izložbu Slobodana Vidovića u okviru manifestacije “Trebinjsko kulturno ljeto“, a postavka se može pogledati do 8. oktobra.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković