ТРЕБИЊЕ I  Преображењске свечаности настављене су вечерас отварањем документарне изложбе „Српски санитет 1914-1918“ у Културном центру.

Изложба је посвећена војним љекарима и пратећем особљу која осликава преживљавање српске војске у Великом рату, а резултат је сарадње Музеја града Новог Сада, Војног музеја у Београду и Народног музеја у Шапцу.

Аутори изложбе су: Гордана Буловић, кустос историчар, др Мирко Пековић, музејски савјетник археолог и Бранислав Станковић, кустос историчар.

Станковић је истакао да је ова изложба дио великог пројекта „Немојте нас заборавити“.

„Ово је прича о обичном и малом човеку. Овде неће видети велике војсковође и политичаре, већ мале људе који су и изнели све ратне сукобе“,казао је Станковић.

Он је додао да вјерује да овакви и слични пројекти помажу да се вратимо себи и постанемо бољи.

Отварајући ову изложбу, предсједник Скупштине града Драгослав Бањак, рекао је да је ова поставка дуг према људима који су дијелили горку судбину српске војске и народа током Првог свјетског рата, борећи се за сваки живот, у условима када су и бројем и опремом којом су располагали били осуђени на пропаст.

„Али, они су издржали, и на хиљаде оних који су успјешно лијечени учествовали су у пробијању Солунског фронта и ослобађању Србије и других јужнословенских земаља“, навео је Бањак.

Изложба ће бити отворена до 1. септембра.