TREBINJE I  Preobraženjske svečanosti nastavljene su večeras otvaranjem dokumentarne izložbe „Srpski sanitet 1914-1918“ u Kulturnom centru.

Izložba je posvećena vojnim ljekarima i pratećem osoblju koja oslikava preživljavanje srpske vojske u Velikom ratu, a rezultat je saradnje Muzeja grada Novog Sada, Vojnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja u Šapcu.

Autori izložbe su: Gordana Bulović, kustos istoričar, dr Mirko Peković, muzejski savjetnik arheolog i Branislav Stanković, kustos istoričar.

Stanković je istakao da je ova izložba dio velikog projekta „Nemojte nas zaboraviti“.

„Ovo je priča o običnom i malom čoveku. Ovde neće videti velike vojskovođe i političare, već male ljude koji su i izneli sve ratne sukobe“,kazao je Stanković.

On je dodao da vjeruje da ovakvi i slični projekti pomažu da se vratimo sebi i postanemo bolji.

Otvarajući ovu izložbu, predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak, rekao je da je ova postavka dug prema ljudima koji su dijelili gorku sudbinu srpske vojske i naroda tokom Prvog svjetskog rata, boreći se za svaki život, u uslovima kada su i brojem i opremom kojom su raspolagali bili osuđeni na propast.

„Ali, oni su izdržali, i na hiljade onih koji su uspješno liječeni učestvovali su u probijanju Solunskog fronta i oslobađanju Srbije i drugih južnoslovenskih zemalja“, naveo je Banjak.

Izložba će biti otvorena do 1. septembra.