Sinoćnom svečanom akademijom  „Svoju veru nađoh u snu o veri“   u Kulturnom centru Trebinje završena je tradicionalna manifestacija  Dučićev dan“posvećena jednom od najvećih pjesnika srpske književnosti 20. vijeka – Jovanu Dučiću.

U ime Grada Trebinja, pokrovitelja ove manifestacije, pozdravnu riječ uputio je  gradonačelnik Luka Petrović koji je naglasio da se ovogodišnji „Dučićev dan“ održava 75 godina nakon pjesnikove smrti i da su u tom periodu Dučić i njegovo djelo prošli težak put – od osporavanja do glorifikacije.„Mi smo svjesni da nijedan od ova dva ekstrema ne donosi nikakvo dobro ni Dučiću, ni njegovim čitaocima.Zato smo se opredjelili da i ovaj dan i „Dučićeve večeri poezije“ koncipiramo na jednoj mnogo ozbiljnijoj osnovi favorizujući slobodna i mudra promišljanja Dučićevog djela. Shvatili smo da Dučić među nama djelatan može biti samo ako ga prihvatamo cjelovito, sa svim njegovim darovima ali i i ljudskim ograničenjima. Takav Dučić začetnik je projekta Trebinje – grad kulture“, istakao je gradonačelnik Petrović.

Besjedu o Dučiću,„otmenom trebinjskom princu“, kazivala je  Svetlana Šeatović, profesor sa Instituta za književnost i umetnost iz Beograda. „Malo je pesnika u istoriji srpske poezije koji su imali tako veliki opus i sreću da se školuju i žive u inostranstvu spajajući najbolje tekovine svetske književnosti i srpskog kulturnog nasleđa“, rekla je prof. Šeatović.

O djelu i liku velikog Trebinjca, te njegove stihove govorili su  glumci Biljana Đurović i Srđan Karanović.

Atmosferu ove večeri dodatno je oplemenio nastup  Jasmine Trumbetaš, primadone beogradske Opere, tenora  Dušana Svilara – beogradskog izvođača operske i zabavne muzike uz klavirsku pratnju  Nevene Živković, kao i izvođenje trebinjskog hora  „Tribunija“pod dirigentskom palicom  Stojanke Gudelj, uz klavirsku pratnju  Boba Vučura.

U muzičkom programu učestvovala je još i Požarevljanka  Sofija Perić, izvođač tradicionalne narodne pjesme, koju je na harmonici pratio profesor  Saša Perić.

Manifestacija „Dučićev dan“ trajala je dva dana. U okviru nje je održan naučni skup posvećen pjesnikinji Desanki Maksimović, promovisan je zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa „Poetika Milutina Bojića“, te održan razgovor pod nazivom „Nićifor Dučić – srpski duhovnik, istoričar i ustanički vođa“ i ovorena izložba „Život i djelo Nićifora Dučića (1832 – 1900)“ u Muzeju Hercegovine.

 Duška Đajić