Синоћном свечаном академијом  „Своју веру нађох у сну о вери“   у Културном центру Требиње завршена је традиционална манифестација  Дучићев дан“посвећена једном од највећих пјесника српске књижевности 20. вијека – Јовану Дучићу.

У име Града Требиња, покровитеља ове манифестације, поздравну ријеч упутио је  градоначелник Лука Петровић који је нагласио да се овогодишњи „Дучићев дан“ одржава 75 година након пјесникове смрти и да су у том периоду Дучић и његово дјело прошли тежак пут – од оспоравања до глорификације.„Ми смо свјесни да ниједан од ова два екстрема не доноси никакво добро ни Дучићу, ни његовим читаоцима.Зато смо се опредјелили да и овај дан и „Дучићеве вечери поезије“ конципирамо на једној много озбиљнијој основи фаворизујући слободна и мудра промишљања Дучићевог дјела. Схватили смо да Дучић међу нама дјелатан може бити само ако га прихватамо цјеловито, са свим његовим даровима али и и људским ограничењима. Такав Дучић зачетник je пројекта Требиње – град културе“, истакао је градоначелник Петровић.

Бесједу о Дучићу,„отменом требињском принцу“, казивала јe  Светлана Шеатовић, професор са Института за књижевност и уметност из Београда. „Мало је песника у историји српске поезије који су имали тако велики опус и срећу да се школују и живе у иностранству спајајући најбоље тековине светске књижевности и српског културног наслеђа“, рекла је проф. Шеатовић.

О дјелу и лику великог Требињца, те његове стихове говорили су  глумци Биљана Ђуровић и Срђан Карановић.

Атмосферу ове вечери додатно је оплеменио наступ  Јасмине Трумбеташ, примадоне београдске Опере, тенора  Душана Свилара – београдског извођача оперске и забавне музике уз клавирску пратњу  Невене Живковић, као и извођење требињског хора  „Трибунија“под диригентском палицом  Стојанке Гудељ, уз клавирску пратњу  Боба Вучура.

У музичком програму учествовала је још и Пожаревљанка  Софија Перић, извођач традиционалне народне пјесме, коју је на хармоници пратио професор  Саша Перић.

Манифестација „Дучићев дан“ трајала је два дана. У оквиру ње је одржан научни скуп посвећен пјесникињи Десанки Максимовић, промовисан је зборник радова са прошлогодишњег научног скупа „Поетика Милутина Бојића“, те одржан разговор под називом „Нићифор Дучић – српски духовник, историчар и устанички вођа“ и оворена изложба „Живот и дјело Нићифора Дучића (1832 – 1900)“ у Музеју Херцеговине.

 Душка Ђајић