Smotuljci razmotani pred trebinjskom publikom

U Galeriji Kulturnog centra večeras je promovisana knjiga „Smotuljci“, autora Draška Sikimića iz Ljubinja.

„Smotuljci“ su prvo književno djelo ljubinjskog autora, koji je u pet poglavlja, nazvanih „gužvanja“, spojio različite literarne žanrove, po pravilu svedene forme – od aforizama, sa kojima započinje i zaključuje knjigu, do ljubavne poezije, eseja i kratkih priča.

„Inače sam ćutljiv, ne volim da dužim o nečemu ni u priči, pa je tako i u pisanju. Kratko kažem ono što mislim. Smatram da je super ako nešto uspiješ da kažeš u deset riječi“, rekao je za Radio Trebinje Sikimić.

Knjiga je, ističe autor, nastajala uglavnom spontano u posljednje tri-četiri godine.

U društveno angažovanim komentarima, često humornim i zajedljivim, pomalja se prepoznatljiva a opora stvarnost koju živimo, ljubavni stihovi već nailaze na oduševljenje publike na društvenim mrežama, dok su promišljanja o životu tu da pokatkad zabrinu, a po pravilu da podstaknu čitaoca na razmišljanje.

„Inspiracija su mi nejasne stvari koje me okružuju i koje kroz razmišljanje i pisanje pokušavam sebi da objasnim“, ističe Sikimić.

Knjiga je izašla prije mjesec dana u izdanju „Nove poetike“ iz Beograda, a pohvale već stižu sa svih strana.

„Knjiga je ispala onako kako sam ja želio i planirao, a što se tiče prijema kod čitalaca nisam nešto posebno očekivao – nisam je zbog toga objavljivao – ali je reakcija mnogo bolja nego što sam mislio. Jesam malo iznenađen i drago mi je što je tako“, ističe mladi autor za Radio Trebinje.

O knjizi se ni na trebinjskoj promociji nije govorilo na klasičan način – kroz svojevrsni performans u kojem je učestvovala i publika, te poneku opasku autora, posjetiocima Kulturnog centra večeras je „odmotavano“ ponešto iz Sikimićevih „Smotuljaka“.

Radio Trebinje