“СЛУЧАЈНА СМРТ ЈЕДНОГ АНРХИСТЕ” У ИЗВАНРЕДНОМ ИЗОЂЕЊУ ТЕАТРА ИЗ ЦРВЕНКЕ

Фото: Јован Видаковић

Претпосљедње вечери  62. Фестивала фестивала на позоришној сцени Културног центра Требиње глумци позоришта “Стеван Сремац” из Црвенке маестрално су извели комад “Случајна смрт једног анархисте”, настао по драмском тексту Дариа Фоа, у режији Игора Павловића.


Овај текст Дариа Фоа, најизвођенијег италијанског писца у послијератној историји  Италије и добитника Нобелове награде за књижевност заснован је на истинитом догађају из 1969. године када је у експлозији бомбе у Пољопривредној банци у Милану погинуло 16 грађана. Полиција је, касније се испоставило, неправедно осумњичила анархисту Ђованија Пинелија и након тродневног испитивања избацила кроз прозор са четвртог спрата. Ђовани је преминуо на лицу мјеста, а починиоци су на све начине покушали да прикрију ово убиство.
Одличну сценографију коју чини  огромни ормар /картотека/ глумци зналачки користе, а ормар је осмишљен тако да  у овој представи игра једну од “улога”.
Похвале цијелом ансамблу који је необично вјешто са дозом тако потребног хумора разобличио накарадност бирократског система и лажи за којима државни апарат посеже када брани небрањиво.

Фото: Јован Видаковић

О начину на који су глумци аматери из Црвенке донијели фестивалској публици Фоову фарсу можда најбоље свједочи коментар са округлог стола који је одржан непосредно по завршетку представе а гласи : “Толико добро да би ноћас могли да  спакују фиоке и крену на сцену Атељеа 212 у Београд”.
Диплома протагонисте вечери припала је, по оцјени жирија публике Цвијети Јовановић Мучалица за улогу лудака.

Фото: Јован Видаковић

У оквиру пратећег програма у галерији Културног центра Требиње приређена  је промоција издања Српског народног позоришта и Стеријиног позорја.
62. Фестивал фестивала затвара представа Градског позоришта Требиње “Један слуга два господара” настала по тексту Карла Голдонија, у адаптацији и режији Жељка Милошевића.
Исте вечери у 23 часа, као дио пратећег програма, на позоришној сцени Културног центра Требиње, студенти друге године глуме Факултета уметности из Приштине извешће представу “Аудиција”, Александра Галина, након чега слиједи додјела награда и диплома.

Фото: Јован Видаковић