TREBINJE | U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba slika zaslužnog umjetnika Rusije Dmitrija Nečitajla, pod nazivom „Svetinje ruskih i srpskih zemalja“.

Autor se predstavio sa 17 slika, u kojima preovladaju motivi prirode i manastiri. Tehnika kojom crta je ulje na platnu. Slike su nastale u Srbiji, Crnoj Gori i jedna je naslikana u Trebinju.

„Prvi put kad sam došao u Trebinje sa svojom porodicom ovaj grad mi se jako dopao, jer ljudi su sjajni i gostiljubivi. Priroda je očaravajuća“, naveo je ovaj akademski slikar.

Milana Babić, prof. srpskog jezika i dipl. teolog, predsjednik Književnog udruženja „Susret“ Trebinje kaže da je za naš grad ova izložba nevjerovatan događaj, jer se radi o umjetniku svjetskog glasa.

„Dimitrij je posebna ličnost, autentična, snažnog karaktera, bogat kolorista koji slika na licu mjesta. Ove slike su u stvari svjedočanstva njegovih hodočašća, obilasci ruskih i srpskih svetinja i slavljenje svetosti života“, istakla je Babić.

Nečitajlo je učesnik brojnih izložbi u Rusiji i inostranstvu. Član je MSU i Saveza pisaca Rusije. Njegova knjiga „Album“ proglašena je za knjigu godine.

Izložbu su podržali Grad Trebinje i Književno udruženje „Susret“ Trebinje.


D.M.