Сликарска прича Дмитрија Нечитајла

 

ТРЕБИЊЕ | У Галерији Културног центра вечерас је отворена изложба слика заслужног умјетника Русије Дмитрија Нечитајла, под називом „Светиње руских и српских земаља“.

Аутор се представио са 17 слика, у којима преовладају мотиви природе и манастири. Техника којом црта је уље на платну. Слике су настале у Србији, Црној Гори и једна је насликана у Требињу.

„Први пут кад сам дошао у Требиње са својом породицом овај град ми се јако допао, јер људи су сјајни и гостиљубиви. Природа је очаравајућа“, навео је овај академски сликар.

Милана Бабић, проф. српског језика и дипл. теолог, предсједник Књижевног удружења „Сусрет“ Требиње каже да је за наш град ова изложба невјероватан догађај, јер се ради о умјетнику свјетског гласа.

„Димитриј је посебна личност, аутентична, снажног карактера, богат колориста који слика на лицу мјеста. Ове слике су у ствари свједочанства његових ходочашћа, обиласци руских и српских светиња и слављење светости живота“, истакла је Бабић.

Нечитајло је учесник бројних изложби у Русији и иностранству. Члан је МСУ и Савеза писаца Русије. Његова књига „Албум“ проглашена је за књигу године.

Изложбу су подржали Град Требиње и Књижевно удружење „Сусрет“ Требиње.


Д.М.