SJEĆANJE NA VELIKANA: POČELI „DANI NEBOJŠE GLOGOVCA“

Na ljetnoj sceni Kulturnog centra Trebinje večeras je počela dvodnevna manifestacija „Dani Nebojše Glogovca“, koja se drugu godinu zaredom organizuje u znak sjećanja na velikana našeg glumišta.

Publika je imala dragocenu priliku da upozna specijalnu gošću, glumicu Branku Katić, koja je evocirala i sa publikom podijelila svoje uspomene na druženje i saradnju sa Glogovcem.

“Sa Nebojšom smo svi bili bolji, mudriji, duhovitiji i uvek, baš uvek – radosniji. Toliko nam je svima dao i pokazao nam je kako se voli do kraja , kako se živi punim plućima i kako se ne štedi ni trun energije, već sve ide u slavu istine, ljubavi, lepote i te naše umetnosti za koju je, zaista, imao raskošan dar. Bio je divan drug, moćan glumac, nežni dasa – naš Glogi“, rekla je čuvena glumica.

Branka Katić nije krila svoje oduševljenje Trebinjem i ljudima koje je ovdje srela:

„Sad mi je jasno što je Trebinje ostalo na posebnom mestu u njegovom srcu. Upoznajući vaš grad imam utisak da ponovo upoznajem mog druga i iznova osećam svu toplinu, mudrost, hrabrost i slobodu koju je on u sebi nosio. Gledajući sve vas tako tople, gostoprimljive i drage, kao da i njega opet vidim“.

Publika je večeras imala priliku da čuje i njenu pjesmu, jedinu koju je napisala, a koja je posvećena Glogovcu.

U ime Grada Trebinja prisutne je pozdravio gradonačelnik Mirko Ćurić koji je istakao da ova ovogodišnja manifestacija, u ovim okolnostima,  pokazuje da za pravu emociju ograničenja nema.

„Nije bilo ograničenja, niti granice koja se mogla postaviti između našeg Nebojše i njegove rodne Hercegovine, njegovog Trebinja. O Hercegovini Nebojša je rekao: ‘Ja sam Hercegovac sto posto. Rodio sam se u Trebinju, živeo tamo šest godina i u mom poreklu nema mrlje. Pamtim samo neke prizore lepog i mirnog života, divnog okruženja i zaštićenosti, a za mene je to kao veza sa pupkom ili emotivnom bazom’. Mi u ovim susretima njegujemo tu vezu i posebno se zahvaljujemo Nebojšinoj porodici, ocu Milovanu i supruzi Milici što dolaze ovdje, na izvorište njegovog postojanja“, naveo je gradonačelnik Ćurić.

Glumčeva supruga Milica Glogovac naglasila je da „Nebojšinim danima“ slavimo umjetnost, slavimo umjetnike koji ovaj svijet čine boljim i ljepšim mjestom:

„Pod vedrim smo i zvezdanim nebom baš kako Nebojšinom delu i imenu i priliči, a čini se da smo mu, nekako, ovako i bliži. Slavimo prijateljstvo, ljubav, život pod blistavim imenom Nebojše Glogovca, sada i uvek“.

Na kraju večeri prikazan je film „Ubistvo s predumišljajem“, u kom je Glogovac ostvario jednu od svojih prvih filmskih uloga, a u kojem mu je partner bila Branka Katić.

Tokom trajanja festivala na LED ekranu Kulturnog centra Trebinje emituje se izložba fotografija Nebojše Glogovca iz njegovih najznačajnijih uloga.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković