СЈЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКАНА: ПОЧЕЛИ „ДАНИ НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА“

На љетној сцени Културног центра Требиње вечерас је почела дводневна манифестација „Дани Небојше Глоговца“, која се другу годину заредом организује у знак сјећања на великана нашег глумишта.

Публика је имала драгоцену прилику да упозна специјалну гошћу, глумицу Бранку Катић, која је евоцирала и са публиком подијелила своје успомене на дружење и сарадњу са Глоговцем.

“Са Небојшом смо сви били бољи, мудрији, духовитији и увек, баш увек – радоснији. Толико нам је свима дао и показао нам је како се воли до краја , како се живи пуним плућима и како се не штеди ни трун енергије, већ све иде у славу истине, љубави, лепоте и те наше уметности за коју је, заиста, имао раскошан дар. Био је диван друг, моћан глумац, нежни даса – наш Глоги“, рекла је чувена глумица.

Бранка Катић није крила своје одушевљење Требињем и људима које је овдје срела:

„Сад ми је јасно што је Требиње остало на посебном месту у његовом срцу. Упознајући ваш град имам утисак да поново упознајем мог друга и изнова осећам сву топлину, мудрост, храброст и слободу коју је он у себи носио. Гледајући све вас тако топле, гостопримљиве и драге, као да и њега опет видим“.

Публика је вечерас имала прилику да чује и њену пјесму, једину коју је написала, а која је посвећена Глоговцу.

У име Града Требиња присутне је поздравио градоначелник Мирко Ћурић који је истакао да ова овогодишња манифестација, у овим околностима,  показује да за праву емоцију ограничења нема.

„Није било ограничења, нити границе која се могла поставити између нашег Небојше и његове родне Херцеговине, његовог Требиња. О Херцеговини Небојша је рекао: ‘Ја сам Херцеговац сто посто. Родио сам се у Требињу, живео тамо шест година и у мом пореклу нема мрље. Памтим само неке призоре лепог и мирног живота, дивног окружења и заштићености, а за мене је то као веза са пупком или емотивном базом’. Ми у овим сусретима његујемо ту везу и посебно се захваљујемо Небојшиној породици, оцу Миловану и супрузи Милици што долазе овдје, на извориште његовог постојања“, навео је градоначелник Ћурић.

Глумчева супруга Милица Глоговац нагласила је да „Небојшиним данима“ славимо умјетност, славимо умјетнике који овај свијет чине бољим и љепшим мјестом:

„Под ведрим смо и звезданим небом баш како Небојшином делу и имену и приличи, а чини се да смо му, некако, овако и ближи. Славимо пријатељство, љубав, живот под блиставим именом Небојше Глоговца, сада и увек“.

На крају вечери приказан је филм „Убиство с предумишљајем“, у ком је Глоговац остварио једну од својих првих филмских улога, а у којем му је партнер била Бранка Катић.

Током трајања фестивала на LED екрану Културног центра Требиње емитује се изложба фотографија Небојше Глоговца из његових најзначајнијих улога.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић