promovija naslovna

Sinoćnji program festivala počeo je sjećanjem na doajena našeg amaterskog glumišta Veroljuba Andrića – promocijom monografije „Povest jednog glumca: Veroljub-Veca Andrić“, koju je u decembru 2013, na godišnjicu smrti velikana valjevskih pozorišta, objavila Kulturno-prosvetna zajednica iz ovog grada.
O bogatom glumačkom opusu Veroljuba Andrića – za koji je više puta nagrađivan i na trebinjskom festivalu, a svojevremeno i plaketom grada Trebinja – govorili su njegovi prijatelji i saradnici – reditelj Miroslav Ćiša Trifunović, dramski pisac i dramaturg Miladin Ševarlić i član Umjetničkog savjeta Festivala festivala Slobodan Vujović.
Trifunović je istakao je da je Veca Andrić ostvario više stotina uloga i za svoj višedecenijski rad zaslužio pregršt pozorišnih i društvenih priznanja, pritom je šest puta sa profesionalnim predstavama bio na festivalu „Joakim Vujić“, te da je za ulogu u predstavi „Koreni“ postao prvi glumac amater iz Valjeva koji je na pomenutom festivalu i nagrađen, u konkurenciji profesionalaca.
Trifunović je podsjetio da je u zlatno doba valjevskog pozorišta Veca Andrića sa ansamblom nastupao i u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a stizao je i do Moskve.
On nije bio samo veliki glumac, energičan i preduzimljiv – bio je pravi spiritus movens pozorišnog života Valjeva“, istakao je Trifunović, dodajući da je Veca Andrić nakon godina rada i nastojanja da u „Abraševiću“ obnovi profesionalni teatar – odlučio da organizuje sopstveno pozorište „Mala scena“, koja je za 15-ak godina rada uspjela da napravi oko 25 predstava.

„On je Trebinje smatrao svojim drugim gradom, gradom –snom, u koji se ide i čiji je festival kruna pozorišne sezone. Tu se ‘uzme vazduh’ za ono što će se raditi naredne sezone. A život ima neku svoju logiku – svoj život Veca je završio tako što mu je posljednja predstava bila Kovačevićev ‘Život u tesnim cipelama’, koju smo odigrali upravo ovdje, Trebinju – na Danima malih stvari“, istakao je Trifunović.
Dramski pisac i dramaturg Miladin Ševarlić rekao je da Veca Andrić bio čovjek izuzetne harizme i umjetnik „koji je mogao da stoji rame uz rame sa bilo kojim tadašnjim velikim jugoslovenskim glumcem“.
Mogao da je mirno da uđe u Jugoslovensko dramsko ili bilo koji drugo pozorište – i da odigra ravnopravno sa bilo kojim velikanom i bardom onoga vremena“, istakao je Ševarlić.
Podsjećajući na godine druženja sa Vecom Andrićem na festivalu u Trebinju, član Umjetničkog savjeta Festivala festivala Slobodan Vujović rekao je da on bio „oličenje ličnosti koja je zračila ne samo na sceni, nego svojim radom i energijom – i izvan scene“. 

 www.radiotrebinje.com

R.S.
Foto: Jovan Vidaković