ŠEST I PO DECENIJA TREBINJSKE MUZIČKE ŠKOLE: KONCERTOM U KULTURNOM CENTRU OBILJEŽEN JUBILEJ

У позоришној сали Културног центра вечерас је  одржан концерт Музичке школе  „Требиње“, којим је обиљежено 65 година континуираног и успјешног рада ове музичко-педагошке установе.

Свечани концерт припреман је уз пуно пажње, рада и труда, како и доликује великом јубилеју. Отпочео је извођењем најмлађих – чланова хора припремног разреда и основне школе, а затим су наступили солисти свих одсјека: клавира, хармонике, гитаре, виолине, виоле, виолончела, флауте и соло пјевања, те клавирски дуо и квинтет, гудачки октет и квартет. Концерт је завршен здравицом из опере  „Травијата“, коју су извели хор средње школе, сопран Клаудија Кркотић и тенор Илеш Бечеј уз пратњу гудачког ансамбла.

У програму су учествовали садашњи, али и некадашњи ученици ове школе који су у њој продужили стазама музике – у улози професора.

Специјални гости на концерту били су Никола Симовић и Драган Јелачић, који су наставили школовање на музичким академијама, и композитор Марко Ковач који је у Требињу завршио основну музичку школу, а у њој је направио и своје прве композиторске кораке.

Директор школе Душанка Бабић  је подсјетила да је основна музичка школа у Требињу основана 1954, а од 2009. године обавља дјелатност и средњег музичког образовања и васпитања. Данас се у њој настава изводи на осам одсјека, а поред индивидуалне наставе, заступљена је и групна и колективна настава теоретских предмета.

„Кроз ову школу прошло је много наставног особља, учитеља музике, људи посвећених дјеци, прије свега врсних стручњака и изузетних педагога. Ове године имамо рекордан број ученика у историји постојања школе – 304. Током свих десет година, колико постоји средња музичка школа, чак 20 наших ученика опредјелило се за даље школовање на музичким академијама. То нам чини велико задовољство а и показатељ је нашег рада“, истакла је Душанка Бабић.

Учесници концерта вечерас су на дјелу показали да Музичка школа  „Требиње“  с разлогом успјешно траје шест и по деценија.

Душка Ђајић