ŠEST I PO DECENIJA TREBINJSKE MUZIČKE ŠKOLE: KONCERTOM U KULTURNOM CENTRU OBILJEŽEN JUBILEJ

U pozorišnoj sali Kulturnog centra večeras je  održan koncert Muzičke škole  „Trebinje“, kojim je obilježeno 65 godina kontinuiranog i uspješnog rada ove muzičko-pedagoške ustanove.

Svečani koncert pripreman je uz puno pažnje, rada i truda, kako i dolikuje velikom jubileju. Otpočeo je izvođenjem najmlađih – članova hora pripremnog razreda i osnovne škole, a zatim su nastupili solisti svih odsjeka: klavira, harmonike, gitare, violine, viole, violončela, flaute i solo pjevanja, te klavirski duo i kvintet, gudački oktet i kvartet. Koncert je završen zdravicom iz opere  „Travijata“, koju su izveli hor srednje škole, sopran Klaudija Krkotić i tenor Ileš Bečej uz pratnju gudačkog ansambla.

U programu su učestvovali sadašnji, ali i nekadašnji učenici ove škole koji su u njoj produžili stazama muzike – u ulozi profesora.

Specijalni gosti na koncertu bili su Nikola Simović i Dragan Jelačić, koji su nastavili školovanje na muzičkim akademijama, i kompozitor Marko Kovač koji je u Trebinju završio osnovnu muzičku školu, a u njoj je napravio i svoje prve kompozitorske korake.

Direktor škole Dušanka Babić  je podsjetila da je osnovna muzička škola u Trebinju osnovana 1954, a od 2009. godine obavlja djelatnost i srednjeg muzičkog obrazovanja i vaspitanja. Danas se u njoj nastava izvodi na osam odsjeka, a pored individualne nastave, zastupljena je i grupna i kolektivna nastava teoretskih predmeta.

„Kroz ovu školu prošlo je mnogo nastavnog osoblja, učitelja muzike, ljudi posvećenih djeci, prije svega vrsnih stručnjaka i izuzetnih pedagoga. Ove godine imamo rekordan broj učenika u istoriji postojanja škole – 304. Tokom svih deset godina, koliko postoji srednja muzička škola, čak 20 naših učenika opredjelilo se za dalje školovanje na muzičkim akademijama. To nam čini veliko zadovoljstvo a i pokazatelj je našeg rada“, istakla je Dušanka Babić.

Učesnici koncerta večeras su na djelu pokazali da Muzička škola  „Trebinje“  s razlogom uspješno traje šest i po decenija.

Duška Đajić