alu5

TREBINJE │ Postdiplomac na slikarstvu Savo Rupić prvi je dobitnik nagrade „Luka Ćelović“, novoustanovljenog priznanja koje Grad Trebinje, u saradnji sa Kulturnim centrom i trebinjskom Akademijom likovnih umjetnosti, od ove godine dodjeljuje najboljim studentima generacije master ciklusa studija ALU Trebinje.

Nagrada koja nosi ime velikog dobrotvora i mecene prosvjete Luke Ćelovića Trebinjca Rupiću je dodijeljena „za kreativni i istraživački proces i domete u mediju slike“, a uručena na izložbi radova studenata master studija ALU Trebinje, koja je večeras otvorena u Galeriji trebinjskog Kulturnog centra.

alu9

U ime Gradske uprave nagradu je uručio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Zoran Milošević istakavši da je ustanovljenje ovog priznanja pokušaj da se vrati dug Luki Ćeloviću, Trebinjcu koji je cjelokupnu svoju imovinu zavještao Beogradskom univerzitetu, a u isto vrijeme pruži podsticaj najboljim studentima trebinjske ALU.

Prvi dobitnik nagrade „Luka Ćelović“ ističe da mu je drago što je njegov rad prepoznat i što mu je nagrada dodijeljena u izuzetnoj konkurenciji, koja je ove godine bila na master studijskom ciklusu – a zbog koje bi svaki od njegovih kolega priznanje ponio jednako zasluženo.

Rupić dodaje da u svom likovnom promišljanju, iako ga zaokružuje već duže od dvije decenije, uvijek ostavlja prostor za novo i istraživačko.

„Bilo bi mi zaista drago da ljudi koji se ne bave slikarstvom u mom radu nešto prepoznaju, da im razveseli dan ili podstakne neko osjećanje. Stručne aspekte ostavljam likovnoj kritici“, kaže Rupić, koji je i viši asistent na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje.

Pored Rupićevih, večerašnja izložba predstavila je radove još pet postdiplomca ALU Trebinje: Suzane Vulović i Vladimira Tomića sa slikarstva, Vitoslava Šalvarice i Milutina Darića sa grafičkog odsjeka, te Igora Dutine sa grafičkog dizajna.

Izložba i nagrade za najbolje studente

Na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje danas je otvorena izložba studentskih radova u školskoj 2015-2016. godini i dodijeljene nagrade studentima četvrte godine studija sa svih katedri.

Milica Lojović, sa katedre za slikarstvo, crtež, fotografiju i multimedijalnu umjetnost, kaže da joj mnogo znači kada nakon četiri godine neko prepozna i nagradi trud studenta.

alu2

„Slike, crteži i skulpture, tačnije mali reljefi, kojima sam se predstavila, nastali su na završnoj godini studija, kao moj istraživački proces, gdje sam kroz skulpturu i sliku pokušala doći do nekog idejnog rješenja. Privlače me različiti mediji, ponajviše slikarstvo i fotografija, što vjerujem da će biti moj izbor i za master studije“, kaže Milica.

Igor Bošnjak, docent master i prodekan za umjetnost i razvoj na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje, ističe da završna izložba prikazuje kompletan nastavni proces od godinu dana.

alu

„Predstavljen je dijapazon radova – od crteža, grafika, skulptura, slika, novih medija, odnosno sve ono što su studenti, kod svojih profesora, na svojim predmetima i katedrama uspjeli da odrade i realizuju“, pojašnjava Bošnjak, koji je otvorio izložbu i studentima četvrte godine uručio nagrade.

Među nagrađenim studentima su i Milica Bjelović za dizajn, Nevena Kosović za vajarstvo, Monika Radovančević za grafiku, dok je Tijani Drašković uručena pohvala za najbolji izraz.

Izvor: Radio Trebinje