alu5

ТРЕБИЊЕ │ Постдипломац на сликарству Саво Рупић први је добитник награде „Лука Ћеловић“, новоустановљеног признања које Град Требиње, у сарадњи са Културним центром и требињском Академијом ликовних умјетности, од ове године додјељује најбољим студентима генерације мастер циклуса студија АЛУ Требиње.

Награда која носи име великог добротвора и мецене просвјете Луке Ћеловића Требињца Рупићу је додијељена „за креативни и истраживачки процес и домете у медију слике“, а уручена на изложби радова студената мастер студија АЛУ Требиње, која је вечерас отворена у Галерији требињског Културног центра.

alu9

У име Градске управе награду је уручио начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Зоран Милошевић истакавши да је установљење овог признања покушај да се врати дуг Луки Ћеловићу, Требињцу који је цјелокупну своју имовину завјештао Београдском универзитету, а у исто вријеме пружи подстицај најбољим студентима требињске АЛУ.

Први добитник награде „Лука Ћеловић“ истиче да му је драго што је његов рад препознат и што му је награда додијељена у изузетној конкуренцији, која је ове године била на мастер студијском циклусу – а због које би сваки од његових колега признање понио једнако заслужено.

Рупић додаје да у свом ликовном промишљању, иако га заокружује већ дуже од двије деценије, увијек оставља простор за ново и истраживачко.

„Било би ми заиста драго да људи који се не баве сликарством у мом раду нешто препознају, да им развесели дан или подстакне неко осјећање. Стручне аспекте остављам ликовној критици“, каже Рупић, који је и виши асистент на Академији ликовних умјетности Требиње.

Поред Рупићевих, вечерашња изложба представила је радове још пет постдипломца АЛУ Требиње: Сузане Вуловић и Владимира Томића са сликарства, Витослава Шалварице и Милутина Дарића са графичког одсјека, те Игора Дутине са графичког дизајна.

Изложба и награде за најбоље студенте

На Академији ликовних умјетности Требиње данас је отворена изложба студентских радова у школској 2015-2016. години и додијељене награде студентима четврте године студија са свих катедри.

Милица Лојовић, са катедре за сликарство, цртеж, фотографију и мултимедијалну умјетност, каже да јој много значи када након четири године неко препозна и награди труд студента.

alu2

„Слике, цртежи и скулптуре, тачније мали рељефи, којима сам се представила, настали су на завршној години студија, као мој истраживачки процес, гдје сам кроз скулптуру и слику покушала доћи до неког идејног рјешења. Привлаче ме различити медији, понајвише сликарство и фотографија, што вјерујем да ће бити мој избор и за мастер студије“, каже Милица.

Игор Бошњак, доцент мастер и продекан за умјетност и развој на Академији ликовних умјетности Требиње, истиче да завршна изложба приказује комплетан наставни процес од годину дана.

alu

„Представљен је дијапазон радова – од цртежа, графика, скулптура, слика, нових медија, односно све оно што су студенти, код својих професора, на својим предметима и катедрама успјели да одраде и реализују“, појашњава Бошњак, који је отворио изложбу и студентима четврте године уручио награде.

Међу награђеним студентима су и Милица Бјеловић за дизајн, Невена Косовић за вајарство, Моника Радованчевић за графику, док је Тијани Драшковић уручена похвала за најбољи израз.

Извор: Радио Требиње