Savremena umjetnost Republike Srpske pred trebinjskom publikom

TREBINJE I U galeriji Muzeja Hercegovine večeras je otvorena izložba „Paralele“, projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koji je kroz zajedničko predstavljanje objedinio kreacije dvoje banjalučkih umjetnika Slobodana Vidovića i Radoslava Tadića.

Viši kustos Muzeja savremene umjetnosti RS Žana Vukićević ističe da je ideja ovog umjetničkog projekta bila da se kroz spoj dva potpuno različita slikarska govora pokuša odgovoriti na pitanje – kakva je pozicija slikarstva danas u svijetu.

„S jedne strane je Slobodan, koji razvija jedan sveden, monohromatski, više analitički pristup slikarstvu, istraživanja pozicija slikarstva i njegovih osnovnih  konstututivnih elemenata, a sa druge strane – Radoslav, sa svojim vrlo ekspresivnim i impulsivnim izrazom, obiljem kolorita. Dva potpuno različita, pa čak i suprotstavljena izraza, ali kroz zajednički projekat čine vrlo zanimljiv spoj“, kazala je Vukićevićeva.

Izložbu je otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević istakavši da je Gradska uprava predstavljanje stvaralaštva Muzeja savremene umjetnosti sa zadovoljstvom uvrstila u program Trebinjskog kulturnog ljeta, kao što će i ubuduće podržavati slične mostove saradnje dva muzeja i kulturnih scena Banjaluke i Trebinja.

R.S.

RADIO TREBINJE