„SA DAMAMA U KOLU“ – ZAJEDNIČKI KONCERT TREBINJSKIH FOLKLORAŠA POVODOM DANA ŽENA

Foto: Jovan Vidaković

U prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje večeras je priređen osmomartovski koncert na kojem su nastupili članovi sva tri trebinjska kulturno umjetnička društva.

Gradsko kulturno umjetničko društvo  „Alat“, Kulturno umjetničko društvo  „Hercegovina“  iz Petrovog polja i Ansambl narodnih igara  „Jovan Dučić“  po prvi put su organizovali zajednički koncert, a svoje folklorno umijeće pokazali su kroz desetak koreografija.

Publika je uživala i gromoglasnim aplauzom pratila izvođenje izvornih igara iz Hercegovine, Kosovskog Pomoravlja, Gruže, Ponišavlja, Gnjilana i Vlaških igara.ANI  „Jovan Dučić“  je ovom prilikom premijerno predstavio svoju koreografiju  „Čuvari tradicije“  u novim hercegovačkim narodnim nošnjama koje je za njihove članove uradilo Udruženje žena  „Vasila“.


Foto: Jovan Vidaković

Borko Ćorluka, koreograf GKUD  „Alat“  kaže da je na prijedlog Gradske skupštine pokrenuta inicijativa da njihov ansambl dobije status društva od nacionalnog interesa.

„To bi bilo od velikog značaja ne samo za naše društvo već i za cijelo Trebinje i Hercegovinu generalno. Time bismo, između ostalog, zaštitili i svoje ime koje datira još od 1956, ali i naše izvorne igre, gangu, proletu i slično“, istakao je  Ćorluka.

Potpredsjednik KUD-a  „Hercegovina“  Žarko Vujadinović naglašava da sva tri folklorna društva imaju istu misiju.

„Svi smo mi ambasadori našeg grada, Hercegovine i cijele Republike Srpske. Sve što radimo u cilju je očuvanja naših običaja i tradicije“, naveo je  Vujadinović.


Foto: Jovan Vidaković

Sva tri trebinjska folklorna društva njeguju ljubav prema tradicionalnoj pjesmi, igri i običajima, čime na najbolji način baštine i promovišu vrijednosti naše kulture. Nastupali su na brojnim festivalima i smotrama u zemlji, a srpsku tradiciju promovisali su i u inostranstvu.

no images were found

no images were found

Duška Đajić