„СА ДАМАМА У КОЛУ“ – ЗАЈЕДНИЧКИ КОНЦЕРТ ТРЕБИЊСКИХ ФОЛКЛОРАША ПОВОДОМ ДАНА ЖЕНА

Фото: Јован Видаковић

У препуној позоришној сали Културног центра Требиње вечерас је приређен осмомартовски концерт на којем су наступили чланови сва три требињска културно умјетничка друштва.

Градско културно умјетничко друштво  „Алат“, Културно умјетничко друштво  „Херцеговина“  из Петровог поља и Ансамбл народних игара  „Јован Дучић“  по први пут су организовали заједнички концерт, а своје фолклорно умијеће показали су кроз десетак кореографија.

Публика је уживала и громогласним аплаузом пратила извођење изворних игара из Херцеговине, Косовског Поморавља, Груже, Понишавља, Гњилана и Влашких игара.АНИ  „Јован Дучић“  је овом приликом премијерно представио своју кореографију  „Чувари традиције“  у новим херцеговачким народним ношњама које је за њихове чланове урадило Удружење жена  „Васила“.


Фото: Јован Видаковић

Борко Ћорлука, кореограф ГКУД  „Алат“  каже да је на приједлог Градске скупштине покренута иницијатива да њихов ансамбл добије статус друштва од националног интереса.

„То би било од великог значаја не само за наше друштво већ и за цијело Требиње и Херцеговину генерално. Тиме бисмо, између осталог, заштитили и своје име које датира још од 1956, али и наше изворне игре, гангу, пролету и слично“, истакао је  Ћорлука.

Потпредсједник КУД-а  „Херцеговина“  Жарко Вујадиновић наглашава да сва три фолклорна друштва имају исту мисију.

„Сви смо ми амбасадори нашег града, Херцеговине и цијеле Републике Српске. Све што радимо у циљу је очувања наших обичаја и традиције“, навео је  Вујадиновић.


Фото: Јован Видаковић

Сва три требињска фолклорна друштва његују љубав према традиционалној пјесми, игри и обичајима, чиме на најбољи начин баштине и промовишу вриједности наше културе. Наступали су на бројним фестивалима и смотрама у земљи, а српску традицију промовисали су и у иностранству.

Душка Ђајић