Roman promovisan u Novom Sadu: Majka Tereza u literarnom viđenju Olgice Cice

TREBINJE │ Novi, četvrti roman naše sugrađanke, književnika Olgice Cice pod nazivom „Ernestina priča”, u izdanju Banatskog kulturnog centra, promovisan je na ovogodišnjem Novosadskom sajmu knjiga.

Cice ističe da je roman, posvećen neobičnoj ženi, Majci Terezi, kombinacija putopisa kroz Indiju, ljubavne priče i intervjua novinarke Ane Ernesta sa majkom Terezom, dobrotvorkom i osnivačem „Misionarki ljubavi Kalkute“.

Za roman, koji je napisan prije pet godina, navodi da je dugo istraživala Indiju i rad Majke Tereze.

„Sa mnogo volje i želje sam napisala taj roman. Htjela sam da na svoj način čitaocima približim tu svjetski poznatu ženu, nisam je prikazala kao sveticu, nego sam je pokušala posmatrati realno, konsultujući i negativne ocjene o njoj, ali i pozitivna iskustva, njenu biografiju, njen život. Sa tom pričom o njoj isprepletena je jedna ljubavna priča, ima i putopisnih dijelova o Indiji, jer je moja junakinja, koja je intervjuisala Majku Terezu pred kraj njenog života, otputovala u Indiju, gdje je i došlo do njihovog susreta. Pokušala sam da ostvarim kombinaciju ljubavne priče, putopisa i prikaza lika, uz neka moja razmišljanja o religiji, humanosti“, ističe za Radio Trebinje Olgica Cice.

Dugogodišnje odbijanje pojedinih izdavača da objave njeno deveto literarno djelo naša sugrađanka tumači svojevrsnom averzijom prema ženi albanske nacionalnosti i katoličkoj sveštenici, ali i ocjenama da je u pitanju „nekomercijalno štivo“.

Od novog romana nije odustajala, a zahvalnost za njegovo konačno objavljivanje, kako ističe, duguje književniku Radovanu Vlahoviću, direktoru Banatskog kulturnog centra.

„Nisam odustajala od romana posvećenog Majci Terezi jer sam vjerovala u njega. Gospodin Vlahović je odmah prihvatio moj rukopis i organizovali su mi divnu promociju na Novosadskom sajmu, na čemu sam im beskrajno zahvalna“, kaže Cice.

Na sajmu knjiga u Novom Sadu, koji je završen 12. marta, Cice je učestvovala i na 8. međunarodnom Fejsbuk pjesničkom festivalu i zvanično postala državljanin te republike, čiji je osnivač Banatski kulturni centar.

 

V.M.