Роман промовисан у Новом Саду: Мајка Тереза у литерарном виђењу Олгице Цице

ТРЕБИЊЕ │ Нови, четврти роман наше суграђанке, књижевника Олгице Цице под називом „Ернестина прича”, у издању Банатског културног центра, промовисан је на овогодишњем Новосадском сајму књига.

Цице истиче да је роман, посвећен необичној жени, Мајци Терези, комбинација путописа кроз Индију, љубавне приче и интервјуа новинарке Ане Ернеста са мајком Терезом, добротворком и оснивачем „Мисионарки љубави Калкуте“.

За роман, који је написан прије пет година, наводи да је дуго истраживала Индију и рад Мајке Терезе.

„Са много воље и жеље сам написала тај роман. Хтјела сам да на свој начин читаоцима приближим ту свјетски познату жену, нисам је приказала као светицу, него сам је покушала посматрати реално, консултујући и негативне оцјене о њој, али и позитивна искуства, њену биографију, њен живот. Са том причом о њој испреплетена је једна љубавна прича, има и путописних дијелова о Индији, јер је моја јунакиња, која је интервјуисала Мајку Терезу пред крај њеног живота, отпутовала у Индију, гдје је и дошло до њиховог сусрета. Покушала сам да остварим комбинацију љубавне приче, путописа и приказа лика, уз нека моја размишљања о религији, хуманости“, истиче за Радио Требиње Олгица Цице.

Дугогодишње одбијање појединих издавача да објаве њено девето литерарно дјело наша суграђанка тумачи својеврсном аверзијом према жени албанске националности и католичкој свештеници, али и оцјенама да је у питању „некомерцијално штиво“.

Од новог романа није одустајала, а захвалност за његово коначно објављивање, како истиче, дугује књижевнику Радовану Влаховићу, директору Банатског културног центра.

„Нисам одустајала од романа посвећеног Мајци Терези јер сам вјеровала у њега. Господин Влаховић је одмах прихватио мој рукопис и организовали су ми дивну промоцију на Новосадском сајму, на чему сам им бескрајно захвална“, каже Цице.

На сајму књига у Новом Саду, који је завршен 12. марта, Цице је учествовала и на 8. међународном Фејсбук пјесничком фестивалу и званично постала држављанин те републике, чији је оснивач Банатски културни центар.

 

В.М.