Radovi privedeni kraju: Šta će ponuditi obnovljeno zdanje Kulturnog centra (FOTO)

 

TREBINJE │ Radovi na rekonstrukciji zgrade trebinjskog Kulturnog centra, za koje je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju-TIKA izdvojila 4 miliona KM, biće okončani u ugovorenom roku, do 10. februara, dok će datum otvaranja novog zdanja biti poznat nakon što se provedu i procedure tehničkog prijema objekta, čije se kompletiranje očekuje krajem ovog mjeseca, potvrdio je za Radio Trebinje umjetnički direktor ove ustanove Miljan Vuković.

On kaže da je teško nabrojiti šta je sve na planu građevinskih zahvata i opremanja urađeno zahvaljujući donaciji turske agencije, jer je od sredine juna prošle godine, kada je kompanija „Džekos“ iz Sarajeva sa podizvođačima otpočela radove, do danas – na zdanju i u unutrašnjosti objekta promijenjeno gotovo sve.

U potpunosti su završeni radovi na rekonstrukciji i opremanju bioskopske sale, tri galerije za likovni program, ljetne pozornice na krovu zgrade, TV studija, dok je u pozorišnoj sali ostalo samo da se kraju privrede ugradnja novih sjedišta“, kaže Vuković.

Još ranije su, podsjeća on, završeni radovi na fasadi sa toplotnom izolacijom, zamjena svih otvora na zgradi, elektro- i vodoinstalacija, sanacije toaleta i pratećih prostorija, ugradnja toplotnih pumpi i sistema instalacija za grijanje i hlađenje objekta…

Vuković dodaje da su predstavnici TIKE ovih dana bili u internoj kontroli radova, a održan je i sastanak sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem i upravom Kulturnog centra.

„Predstavnici turske agencije, ali i Grada Trebinja i naše ustanove izrazili su puno zadovoljstvo onim što je urađeno, a nije se čula niti jedna zamjerka na kvalitet radova ili nove opreme“, ističe on za Radio Trebinje.

I pored toga što procedure tehničkog prijema tek predstoje, investitori iz Turske dali su saglasnost da se od 9. do 11. februara u pozorišnoj dvorani održi ovogodišnji simposion Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske „Teologija u javnoj sferi“, što će biti i prvi događaj organizovan u obnovljenom zdanju Kulturnog centra.

Od modernog bioskopa do opremljenog TV studija

Bioskopska sala Kulturnog centra je upotpunosti rekonstriusana i moderno tehnički opremljena da ljubiteljima filma pruži vrhunski doživljaj, a moći će da primi 270 posjetilaca.

„U biskopu je sve novo i prilagođeno za projekcije po najvišim standardima: od sjedišta, platna, zvučne izolacije, do sistema zvuka i opreme za projekciju. Projektor i sistem zvuka su po posljedim standardima tehnike“, kaže Vuković, dodajući da novi bioskop, sa binom ispred platna, može biti i u funkciji kamerne scene – za izvođenje manje zahtjevnih pozorišnih formi, književne večeri ili konferencije i slične vrste skupova.

Obnovljena pozorišna dvorana, ugradnjom novih sjedišta i uklanjanjem prvog reda, imaće kapacitet od 340 mjesta, umjesto pređašnjih 410, a na radost i publike i stvaralaca pozorišna infrastruktura obogaćana je i novom opremom.

„I scena u pozorišnoj sali produžena je da 60-ak centimetara i dobiće na dubini, što će izvođečima puno da znači. Izolacija dvorane je promijenjena, a novi sistem grijanja i hlađenja sale staraće se da u svim periodima godine posjetiocima bude ugodno“, ističe Vuković.

On kaže da je planiranje rekonstruktivnih radova na dijelu objekta rezervisanog za izlagačku djelatnost rađeno uz stručno konsultovanje sa Akademijom likovnih umjetnosti Trebinje.

„Naše nove tri galerije konceptualno se razlikuju: jedna je sa izrazitim dnevnim svjetlom, druga ga nema nikako, dok je treća galerija zatvorenijeg tipa, pa ćemo prema njihovom karakteru izraditi i pravilnik u kojem ćemo definisati – koje se vrste likovnog sadržaja mogu izlagati u kojim galerijama“, pojašnjava za Radio Trebinje umjetnički direktor Kulturnog centra.

Ljetna pozornica na krovu objekta, dodaje Vuković, zamišljena je kao multifunkcionalna scena na otvorenom, na kojoj je moguće prikazivanje različitih sadržaja i umjetničkih formi – od projekcija trebinjskog film festivala, pozorišnih predstava, do književnih večeri i koncerata.

Kulturni centar imaće i vlastiti TV studio, sa režijom i savremenom opremom za televizijsku produkciju.

„Namjera nam je bila da omogućimo zainteresovanim TV kućama direktan prenos dođaja iz Kulturnog centara, a da pritom ne moraju da dovoze reportažna kola i instaliraju svoju opremu. Naravno, moguće je da u budućnosti pokrenemo i vlastitu TV produkciju, vezanu za programe koje bude organizovao Kulturni centar“, pojašnjava za Radio Trebinje Vuković.

www.radiotrebinje.com