Radovi privedeni kraju: Šta će ponuditi obnovljeno zdanje Kulturnog centra (FOTO)

 

ТРЕБИЊЕ │ Радови на реконструкцији зграде требињског Културног центра, за које је Турска агенција за међународну сарадњу и координацију-ТИКА издвојила 4 милиона КМ, биће окончани у уговореном року, до 10. фебруара, док ће датум отварања новог здања бити познат након што се проведу и процедуре техничког пријема објекта, чије се комплетирање очекује крајем овог мјесеца, потврдио је за Радио Требиње умјетнички директор ове установе Миљан Вуковић.

Он каже да је тешко набројити шта је све на плану грађевинских захвата и опремања урађено захваљујући донацији турске агенције, јер је од средине јуна прошле године, када је компанија „Џекос“ из Сарајева са подизвођачима отпочела радове, до данас – на здању и у унутрашњости објекта промијењено готово све.

У потпуности су завршени радови на реконструкцији и опремању биоскопске сале, три галерије за ликовни програм, љетне позорнице на крову зграде, ТВ студија, док је у позоришној сали остало само да се крају привреде уградња нових сједишта“, каже Вуковић.

Још раније су, подсјећа он, завршени радови на фасади са топлотном изолацијом, замјена свих отвора на згради, електро- и водоинсталација, санације тоалета и пратећих просторија, уградња топлотних пумпи и система инсталација за гријање и хлађење објекта…

Вуковић додаје да су представници ТИКЕ ових дана били у интерној контроли радова, а одржан је и састанак са градоначелником Луком Петровићем и управом Културног центра.

„Представници турске агенције, али и Града Требиња и наше установе изразили су пуно задовољство оним што је урађено, а није се чула нити једна замјерка на квалитет радова или нове опреме“, истиче он за Радио Требиње.

И поред тога што процедуре техничког пријема тек предстоје, инвеститори из Турске дали су сагласност да се од 9. до 11. фебруара у позоришној дворани одржи овогодишњи симпосион Епархије захумско-херцеговачке и приморске „Теологија у јавној сфери“, што ће бити и први догађај организован у обновљеном здању Културног центра.

Од модерног биоскопа до опремљеног ТВ студија

Биоскопска сала Културног центра је употпуности реконстриусана и модерно технички опремљена да љубитељима филма пружи врхунски доживљај, а моћи ће да прими 270 посјетилаца.

„У бископу је све ново и прилагођено за пројекције по највишим стандардима: од сједишта, платна, звучне изолације, до система звука и опреме за пројекцију. Пројектор и систем звука су по посљедим стандардима технике“, каже Вуковић, додајући да нови биоскоп, са бином испред платна, може бити и у функцији камерне сцене – за извођење мање захтјевних позоришних форми, књижевне вечери или конференције и сличне врсте скупова.

Обновљена позоришна дворана, уградњом нових сједишта и уклањањем првог реда, имаће капацитет од 340 мјеста, умјесто пређашњих 410, а на радост и публике и стваралаца позоришна инфраструктура обогаћана је и новом опремом.

„И сцена у позоришној сали продужена је да 60-ак центиметара и добиће на дубини, што ће извођечима пуно да значи. Изолација дворане је промијењена, а нови систем гријања и хлађења сале стараће се да у свим периодима године посјетиоцима буде угодно“, истиче Вуковић.

Он каже да је планирање реконструктивних радова на дијелу објекта резервисаног за излагачку дјелатност рађено уз стручно консултовање са Академијом ликовних умјетности Требиње.

„Наше нове три галерије концептуално се разликују: једна је са изразитим дневним свјетлом, друга га нема никако, док је трећа галерија затворенијег типа, па ћемо према њиховом карактеру израдити и правилник у којем ћемо дефинисати – које се врсте ликовног садржаја могу излагати у којим галеријама“, појашњава за Радио Требиње умјетнички директор Културног центра.

Љетна позорница на крову објекта, додаје Вуковић, замишљена је као мултифункционална сцена на отвореном, на којој је могуће приказивање различитих садржаја и умјетничких форми – од пројекција требињског филм фестивала, позоришних представа, до књижевних вечери и концерата.

Културни центар имаће и властити ТВ студио, са режијом и савременом опремом за телевизијску продукцију.

„Намјера нам је била да омогућимо заинтересованим ТВ кућама директан пренос дођаја из Културног центара, а да притом не морају да довозе репортажна кола и инсталирају своју опрему. Наравно, могуће је да у будућности покренемо и властиту ТВ продукцију, везану за програме које буде организовао Културни центар“, појашњава за Радио Требиње Вуковић.

www.radiotrebinje.com