PRVI SAMIT O EROPSKOM KULTURNOM NASLJEĐU ODRŽAN U BERLINU

U Berlinu je od 21. do 24. juna ove godine održan prvi Evropski samit  o 
Evropskom kulturnom nasljeđu pod nazivom “Sharing heritage – sharing values”
(Dijeljenje nasljeđa-dijeljenje vrijednosti), u organizaciji vodeće evropske mreže za baštinu Evropa Nostra.
 
Da podsjetimo, Evropski parlament i Vijeće 17. maja 2017. godine ovu 2018. godinu proglasili su Evropskom godinom kulturne baštine.
 
Stavljanjem kulturne baštine u fokus želi se naglasiti važnost kulturne baštine i nasljeđa u izgradnji društva, s ciljem podizanja nivoa svijesti o važnosti kulture u najširem smislu.
 
Centralni događaj prvog Samita o Kulturnom nasljeđu bio je dodjela Nagrada Evropske unije za kulturno nasljeđe Evropa Nostra za 29 laureata iz 17 zemalja, kome su prisustvovali njemački predsjednik Frank Valter Štanmajer , maestro Plasido Domingo, predsjednik Evropa Nostre, kao i najugledniji evropski stručnjaci u ovoj oblasti.
 
Govoreći o važnosti samita renomirani operski pjevač je između ostalog rekao:” Prvi Evropski samit o kulturnom nasljeđu je okupio šampione iz oblasti nasljeđa, mreže i stručnjake; umjetnike i novinare; donosioce odluka koji djeluju na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i evropskom nivou, kao i mnoge organizacije civilnog društva i građane. Samit je bio jedinstvena prilika da pokažemo spremnost da udružimo snage kako bismo izgradili buduću Evropu zasnovanu na inspiraciji ljepote i raznolikosti našeg zajdničkog nasljeđa i zajedničkih vrijednosti”.
 
Treba naglasiti da se projekat “Život na granici BiH/CG – Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije” čiji nosilac je Kulturni centar Trebinje u potpunosti uklopio u Evropsku godinu kulturnog nasljeđa i samim tim još više dobio na značaju.
 
Ovaj za naš grad ali i regiju veoma važan i značajan projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore sa projektnim partnerima.