PRVI DAN PETOG GODIŠNJEG SIMPOSIONA „TEOLOGIJA U JAVNOJ SFERI“(video)

Druga panel – diskusija petog simposiona pod nazivom „Izazov klerikalizma u Crkvi“ održana je u Kulturnom centru Trebinje u poslijepodnevnim časovima prvog dana skupa.
Crkva se često suočava sa optužbama za klerikalizam. Ova sesija naglasak je stavila na unutrašnji aspekt ovog problema, na posljedice unutrašnjeg klerikalizma koji se javlja kao podvajanje među crkvenim službama.
Moderator ove panel – diskusije bio je doc. dr Marko Vilotić, a o izazovu klerikalizma unutar Crkve i o tome šta je danas moguće i poželjno učiniti kako bi se smisao crkvenih službi i njihov međusobni odnos uredio tako da na najbolji mogući način odgovara potrebama savremenih hrišćana, svoja gledišta razmjenili su sagovornici u ovoj diskusiji: prof. dr Tomas Bremer (Katolički bogoslovski fakultet Univerziteta u Bremenu), doc. dr Aleksandar Đakovac (Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu) i iguman mr Danilo Pavlović (manastir Žitomislić, Mostar).

U okviru programa prvog dana petog simposiona „Teologija u javnoj sferi“, u galeriji Kulturnog centra Trebinje, otvorene su dvije izložbe.


„Staklena bašta“, autora Jelene Ilić i Ane Piljić Mitrović, predstavlja izložbu neobičnih, atraktivnih radova. Iako odvojeno rade i iza sebe imaju niz samostalnih izložbi, ove dvije akademske slikarke u posljednje vrijeme zajedno prezentuju svoja djela.
„Jelenini radovi su asamblaži – prostorni kolaži. Ona pažljivo bira predmete koje likovno obrađuje i namenjuje ljudima koji su joj bliski“, rekao je na otvaranju ove izložbe prof. dr Mileta Prodanović.
Ana Piljić Mitrović predstavlja obrise bliskih ljudi u nestabilnom prostoru. „U pitanju su crteži u klasičnoj tehnici, a pre par godina sam počela da eksperimentišem sa crtežima na staklu“, izjavila je ova umjetnica.
Prema riječima Jelene Ilić, ono što povezuje njih dvije je zajednički motiv i suština rada. Njihovi različiti likovni jezici upućuju na istu misao.


Izložba fotografija „Alergija“, autora Milinka Milićevića, predstavlja jedan serijal radova nastalih u toku studiranja ovog umjetnika. Milićević koristi pristup fotografiji u dokumentarnom stilu i na specifičan način, kroz prikaze ličnog okruženja – istražuje svakodnevicu.

Izložbe će biti otovrene do kraja februara.

Duška Đajić