PRVI DAN PETOG GODIŠNJEG SIMPOSIONA „TEOLOGIJA U JAVNOJ SFERI“(video)

Друга панел – дискусија петог симпосиона под називом „Изазов клерикализма у Цркви“ одржана је у Културном центру Требиње у послијеподневним часовима првог дана скупа.
Црква се често суочава са оптужбама за клерикализам. Ова сесија нагласак је ставила на унутрашњи аспект овог проблема, на посљедице унутрашњег клерикализма који се јавља као подвајање међу црквеним службама.
Модератор ове панел – дискусије био је доц. др Марко Вилотић, а о изазову клерикализма унутар Цркве и о томе шта је данас могуће и пожељно учинити како би се смисао црквених служби и њихов међусобни однос уредио тако да на најбољи могући начин одговара потребама савремених хришћана, своја гледишта размјенили су саговорници у овој дискусији: проф. др Томас Бремер (Католички богословски факултет Универзитета у Бремену), доц. др Александар Ђаковац (Православни богословски факултет Универзитета у Београду) и игуман мр Данило Павловић (манастир Житомислић, Мостар).

У оквиру програма првог дана петог симпосиона „Теологија у јавној сфери“, у галерији Културног центра Требиње, отворене су двије изложбе.


„Стаклена башта“, аутора Јелене Илић и Ане Пиљић Митровић, представља изложбу необичних, атрактивних радова. Иако одвојено раде и иза себе имају низ самосталних изложби, ове двије академске сликарке у посљедње вријеме заједно презентују своја дјела.
„Јеленини радови су асамблажи – просторни колажи. Она пажљиво бира предмете које ликовно обрађује и намењује људима који су јој блиски“, рекао је на отварању ове изложбе проф. др Милета Продановић.
Ана Пиљић Митровић представља обрисе блиских људи у нестабилном простору. „У питању су цртежи у класичној техници, а пре пар година сам почела да експериментишем са цртежима на стаклу“, изјавила је ова умјетница.
Према ријечима Јелене Илић, оно што повезује њих двије је заједнички мотив и суштина рада. Њихови различити ликовни језици упућују на исту мисао.


Изложба фотографија „Алергија“, аутора Милинка Милићевића, представља један серијал радова насталих у току студирања овог умјетника. Милићевић користи приступ фотографији у документарном стилу и на специфичан начин, кроз приказе личног окружења – истражује свакодневицу.

Изложбе ће бити отоврене до краја фебруара.

Душка Ђајић