Prošlost i sadašnjost kroz dokumentarnu fotografiju (VIDEO)

U galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba dokumentarne fotografije pod nazivom “Past is now”.

Izložbu su organizovali Kulturni centar Trebinje i Gete institut BiH u saradnji sa trebinjskom Akademijom likovnih umjetnosti.

Izložba „Past is now“ dio je Balkan foto festivala. Nastala je sredinom prošle godine, a radi se o selekciji fotografija međunarodnog festivala „Fotodoks“ koji se održava u Njemačkoj.

Šarlot Hermelink, direktorica Gete instituta u BiH kaže da se izložba bavi prošlošću i savremenom fotografijom.

Ona je dodala da izložba u fokus stavlja vrijeme između pada Berlinskog zida i raspada Jugoslavije i današnjice i jezikom dokumentarne i umjetničke fotografije, predstavljeni radovi iako od različitih autora daju nam zajedničku priču.

„Na izložbi je predstavljeno 180 radova od 18 umjetnika iz Njemačke, Srbije, BiH i Slovenije. Kada se pogleda izložba može se tačno vidjeti razlika u tematici kojom se bave umjetnici. Kada pomislimo na 1989. godinu, Njemačka se opet ujedinila, a u isto vrijeme bivša Jugoslavija raspadala. Kroz radove umjetnika prikazani su određeni istorijski momenti: odnosi, izbjegličke krize, sukobi i ratovi“, istakla je Hermelink.

Miljan Vuković, umjetnički direktor Kulturnog centra kaže da je večerašnja izložba jedna od najzahtjevnijih koju su do sada organizovali kako po kvalitetu radova, tako i po broju izloženih eksponata.

Iz Gete instituta BiH kažu da će nakon Sarajeva, Zenice i Trebinja izložba “Past is now” biti postavljena na Cetinju, Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Prištini…

Izložba je otvorena do 5. maja.