Prošlost i sadašnjost kroz dokumentarnu fotografiju (VIDEO)

У галерији Kултурног центра вечерас је отворена изложба документарне фотографије под називом “Past is now”.

Изложбу су организовали Kултурни центар Требиње и Гете институт БиХ у сарадњи са требињском Академијом ликовних умјетности.

Изложба „Past is now“ дио је Балкан фото фестивала. Настала је средином прошле године, а ради се о селекцији фотографија међународног фестивала „Фотодокс“ који се одржава у Њемачкој.

Шарлот Хермелинк, директорица Гете института у БиХ каже да се изложба бави прошлошћу и савременом фотографијом.

Она је додала да изложба у фокус ставља вријеме између пада Берлинског зида и распада Југославије и данашњице и језиком документарне и умјетничке фотографије, представљени радови иако од различитих аутора дају нам заједничку причу.

„На изложби је представљено 180 радова од 18 умјетника из Њемачке, Србије, БиХ и Словеније. Када се погледа изложба може се тачно видјети разлика у тематици којом се баве умјетници. Када помислимо на 1989. годину, Њемачка се опет ујединила, а у исто вријеме бивша Југославија распадала. Кроз радове умјетника приказани су одређени историјски моменти: односи, избјегличке кризе, сукоби и ратови“, истакла је Хермелинк.

Миљан Вуковић, умјетнички директор Kултурног центра каже да је вечерашња изложба једна од најзахтјевнијих коју су до сада организовали како по квалитету радова, тако и по броју изложених експоната.

Из Гете института БиХ кажу да ће након Сарајева, Зенице и Требиња изложба “Past is now” бити постављена на Цетињу, Љубљани, Загребу, Београду, Приштини…

Изложба је отворена до 5. маја.