HET PROSLAVIO JUBILEJ -POLA VIJEKA TREBINJSKOG GIGANTA

Svečanom akademijom u Kulturnom centru Trebinje danas je obilježeno pet decenija uspješnog rada Hidroelektrane „Trebinje 1“.

Akademiji je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik,ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, episkop zahumsko – hercegovački i primorski Grigorije, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, kao i veliki broj gostiju iz cijele RS i poslovnih partnera iz regiona.

Predsjednik Dodik smatra: „ da je 50 godina uspješnog rada zaista važan događaj koji treba sve da nas okupi u namjeri da vidimo na koji način obezbijediti sigurnih narednih 50 godina“. Istakao je da značaj ovog preduzeća koje je, prema njegovim riječima, promijenilo karakter ovog kraja i uticalo na kvalitetniji način života.

O preduzeću i planovima govorio je direktor HET-a Gordan Mišeljić, a gradonačelnik Luka Petrović je naglasio njegov značaj na lokalnom nivou. Zahvalio je svima koji su učestvovali u stvaranju i radu ovog sistema ostavljajući tako pravo remek-djelo narednim generacijama.

Ovim povodom, uručene su Povelje zahvalnosti za uspješnu saradnju, razumijevanje i svestranu podršku u radu i razvoju Hidroelektrana na Trebišnjici, Plakete za veliki trud i pregalaštvo u godinama intenzivnog razvoja HET-a, kao i posthumne zahvalnice.

Otkako je prije 50 godina, 25. marta 1968, HE „Trebinje 1“ puštena u pogon, preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici nezaobilazni je dio svega što utiče na razvoj našeg grada. Da je realizacija ovog projekta pravi graditeljski podvig, dokazuje i činjenica da  je HET i danas glavni nosilac ekonomskog i društvenog razvoja, ne samo Trebinja već i okoline i cijele Republike Srpske.

 

Duška Đajić