PROMOVISANA KNJIGA “MAMINO JA” MOMIRA BRKIĆA

U Trebinju je promovisana knjiga poezije za djecu “Mamino ja” autora Momira Brkića, čiji je motiv ljubav kao osnovna vrijednost za koju se ova knjiga zalaže, te prati i otkriva djetinje duše i razmišljanja od prvih izgovorenih riječi.

Autor je, tokom sinoćnje promocije poetskog prvenca u Galeriji trebinjskog Kulturnog centra, istakao da pisanje za djecu, iako veliki izazov za svakog pjesnika, predstavlja jedino čisto i iskonsko stvaralaštvo, te naglasio da je i on ostao jedno veliko dijete, koje je upravo sada i na ovaj način progovorilo. 

Brkić, koji je upravnik trebinjskog Gradskog pozorišta i raniji novinar i urednik Radio Trebinja, rekao je da je knjiga dobrim dijelom nastala i prije četiri decenije, te dodao da mu od prilike da je objavi, još veće zadovoljstvo pričinjava to što se njegova poezija već odomaćila među djecom u trebinjskim vrtićima i školama koja znaju napamet neke od stihova. 

Brkić je najavio da je u pripremi još jedna knjiga poezije, da kraju privodi i knjigu aforizama, te da dovršava davno započeti roman, sa autobiografskim elementima. 

Recenzent knjige, istaknuti književnik iz Beograda Zlata Kocić, rekla je na promociji da je lajt-motiv knjige ljubav, te dodala da je Brkić vješto i nenametljivo uspio da spoji “ono što je kao san ponio iz djetinjstva i ono što posmatra danas, u djetinjstvima najmlađih”. 

“Autor nas toplim stihovima vraća u razigrano bezbrižno djetinjstvo, od prvih sricanja slogova, preko dječijih igara, do prvih ljubavi i prvih nesanica. LJubav je osnovna vrijednost za koju se ova knjiga svesrdo zalaže, otkrivajući je u svakom kutku djetinje duše i njihovog svijeta. Ona je i najdublji poriv za poniranje u svijet djetinjih čistih osjećanja, u svijet neprekidnih spoznaja i zapitanosti kojima nema kraja i koje su uvijek dramatične”, rekla je Kocićeva. 

Drugi dio večeri bio je posvećen Brkićevim prijateljima – pjesnicima – Zlati Kocić i trebinjskom pjesniku Novici Telebaku – Teniju koji su kazivali svoje stihove. 

Osim autora, stihove iz knjige “Mamino ja” kazivali su učenici Osnovne škole “Jova Jovanović Zmaj”, te djeca iz Dječijeg vrtića “Naša radost”. 

U muzičkom dijelu programa nastupili su učenici trebinjske Muzičke škole – Matija Tučić, Irina i Helena Kapor. 

Knjiga poezije za djecu “Mamino ja” objavljena je nedavno u izdanju beogradskog “Sveta knjige”.