Promovisan roman o jasenovačkom mučeniku Vukašinu

 

TREBINJE │ U Kulturnom centru večeras je održana promocija knjige „Radi ti, dijete, svoj posao“, autora Momira Vasiljevića.

Vasiljević je istakao da je ovo biografski roman o životu i herojskom postradanju novovjekovnog velikomučenika Vukašina Jasenovačkog, koji je svojom smrću postao simbol stradanja Srba u 20. vijeku.

On je dodao da je roman o jasenovačkom mučeniku, čije je kršteno ime Spasoje Mandrapa, a Vukašin samo nadimak, zasnovan je na autentičnim dokumentima i svjedočanstvima, koji su bili i istorijska osnova za crkvenu kanonizaciju ovog Srbina rođenog u Hercegovini, u selu Klepci.

„Veći dio života Vukašin je proveo u Sarajevu, odakle su ga sa još 3.000 sarajevskih Srba 1942. godine ustaše poslale u Jasenovac. U posljednjim trenucima svog života i to onda kada se na njega, a preko njega na sav srpski pravoslavni rod, obrušila nezamisliva mržnja čistog satanizma, izgovorio reči ‘Samo ti, dijete, radi svoj posao’“, rekao je Vasiljević.

Pisanje ovog svojevrsnog žitija odobrio je Sinod Srpske pravoslavne crkve, kao i korišćenje svih crkvenih dokumenata i odluka.

Njegovo preosveštenstvo umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije rekao je na promociji da Vukašinove riječi i danas odjekuju u ljudima, a da je ova knjiga slika jednog vremena sa svim neprilikama Srba, ne samo u Hercegovini.

Svojevrsno romaneskno „žitije“ svetog Vukašina deveta je knjiga pisca iz Sremske Mitrovice.

Promociji knjige, prethodio je dokumentarni film o stradanju Srba u NDH.

D.M.