Promovisan roman o jasenovačkom mučeniku Vukašinu

 

ТРЕБИЊЕ │ У Културном центру вечерас је одржана промоција књиге „Ради ти, дијете, свој посао“, аутора Момира Васиљевића.

Васиљевић је истакао да је ово биографски роман о животу и херојском пострадању нововјековног великомученика Вукашина Јасеновачког, који је својом смрћу постао симбол страдања Срба у 20. вијеку.

Он је додао да је роман о јасеновачком мученику, чије је крштено име Спасоје Мандрапа, а Вукашин само надимак, заснован је на аутентичним документима и свједочанствима, који су били и историјска основа за црквену канонизацију овог Србина рођеног у Херцеговини, у селу Клепци.

„Већи дио живота Вукашин је провео у Сарајеву, одакле су га са још 3.000 сарајевских Срба 1942. године усташе послале у Јасеновац. У посљедњим тренуцима свог живота и то онда када се на њега, а преко њега на сав српски православни род, обрушила незамислива мржња чистог сатанизма, изговорио речи ‘Само ти, дијете, ради свој посао’“, рекао је Васиљевић.

Писање овог својеврсног житија одобрио је Синод Српске православне цркве, као и коришћење свих црквених докумената и одлука.

Његово преосвештенство умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије рекао је на промоцији да Вукашинове ријечи и данас одјекују у људима, а да је ова књига слика једног времена са свим неприликама Срба, не само у Херцеговини.

Својеврсно романескно „житије“ светог Вукашина девета је књига писца из Сремске Митровице.

Промоцији књиге, претходио је документарни филм о страдању Срба у НДХ.

Д.М.