Promocija Ljetopisa Banjana i Rudinjana


Večeras je u Trebinju, u galeriji Kulturnog centra, promovisan prvi i drugi broj časopisa Ljetopis Banjana i Rudinjana. Promociju su organizovali Zavičajno udruženje Crnogoraca u Hercegovini „Petar Petrović Njegoš“ i Udruženje Banjana i Rudinjana „Vladika Sava Kosanović“.
Riječ je o časopisu koji sadrži priloge iz kulture, istorije, umjetnosti, arheologije, etnologije, kao i narodno i savremeno stvaralaštvo.


Književnik Milutin Mićović, glavni i odgovorni urednik ljetopisa, rekao je da je cilj ovog časopisa „ da se čuje riječ koja je „duševna hrana“ za onoga koji ima šta da kaže i ko umije lijepo da govori i sluša“, kao i da se njeguje, proučava i afirmiše kulturno i duhovno nasljeđe.
O Ljetopisu su još govorili i književnik Čedomir Baćović i profesor Veselin Matović. Oni su istakli da ovaj časopis ima pretenziju da bude jedan sistematski zbornik u koji treba da se sabere duhovno, kulturno i moralno nasljeđe koje su nam preci ostavili ali istovremeno, i ono što se u ovom vremenu stvara.
Bila je ovo još jedna u nizu mnogobrojnih manifestacija organizovanih od strane Zavičajnog udruženja Crnogoraca u Hercegovini „Petar Petrović Njegoš“ s ciljem njegovanja identiteta crnogorskog porijekla.

D.Đ.