Promocija Ljetopisa Banjana i Rudinjana


Вечерас је у Требињу, у галерији Културног центра, промовисан први и други број часописа Љетопис Бањана и Рудињана. Промоцију су организовали Завичајно удружење Црногораца у Херцеговини „Петар Петровић Његош“ и Удружење Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“.
Ријеч је о часопису који садржи прилоге из културе, историје, умјетности, археологије, етнологије, као и народно и савремено стваралаштво.


Књижевник Милутин Мићовић, главни и одговорни уредник љетописа, рекао је да је циљ овог часописа „ да се чује ријеч која је „душевна храна“ за онога који има шта да каже и ко умије лијепо да говори и слуша“, као и да се његује, проучава и афирмише културно и духовно насљеђе.
О Љетопису су још говорили и књижевник Чедомир Баћовић и професор Веселин Матовић. Они су истакли да овај часопис има претензију да буде један систематски зборник у који треба да се сабере духовно, културно и морално насљеђе које су нам преци оставили али истовремено, и оно што се у овом времену ствара.
Била је ово још једна у низу многобројних манифестација организованих од стране Завичајног удружења Црногораца у Херцеговини „Петар Петровић Његош“ с циљем његовања идентитета црногорског поријекла.

Д.Ђ.