Promocija knjige Ranka Slijepčevića Dojava zrnaca

Zbirka poezije „Dojava znanca“ trebinjskog kantautora Ranka Slijepčevića predstavljena je večeras u kafeu „Klub“.
Prema riječima autora – najveći dio zbirke nastao je još prije pet godina, ali se na objavljivanje odlučio tek kada je napisao dvije, intimno i literarno najvrednije pjesme, koje će „predvoditi ostale dvadeset i dvije u zbirci“.
„Sve su bile zatamničene u nekom od foldera na mom računaru, dok se nisu pojavile naslovna ‘Dojava znanca’ i zavjetna pjesma ‘Hercegovina’. ‘Dojava znanca’ je skup mojih emocija i ličnih sjećanja od prije desetak-petnaest godina“, kaže Slijepčević.
Slijepčević je dodao da je poezija zaslužna za nanovo otvorenu želju za stvaranjem muzike i nastupima, zbog čega krajem ove ili početkom naredne godine planira da objavi i svoj trinaesti album.
„Kao i ranije, nakon godina studijskog rada na muzici za druge, opet je vrijeme da sebe počastim albumom. A kada sebi radim, muziku nikad ne doživljavam kao zanat, kao moranje, već čekam da se pjesme prosto dogode. Tada nema mjesta ni za kakve kompromise. U Trebinju su mi se dogodile dvije-tri pjesme, koje će nositi sljedeći album“, kaže Slijepčević.
On je dodao da je promocija zbirke u rodnom Trebinju već treća, nakon San Rema u Italiji i Avra u Francuskoj, te da slijedi predstavljanje knjige publici u Novom Sadu.

„Moj mlađi kolega Ranka Slijepčević, smjelo i veoma uspješno je zakoračio u svijet književnosti. Kada piše, posebno stihove, kao da riječi niže u ogrlicu bisera“, kazao je večeras na promociji književnik i publicista Ljubiša Anđelić, dodajući da se nada da će Ranko nastaviti sa pisanjem jer, kako je rekao, njegov dosadašnji književni rad to nesumnjivo zaslužuje.
„Dojava znanca“ treća je knjiga poezije Ranka Slijepčevića, nakon zbirki „Dani od samoće, noći od pjesme“ i „Kad pjesnici zaćute“, te romana „Hamlet od Tribunije“.
Posjetioci promocije u drugom dijelu programa uživali su u poznatim numerama trebinjskog kantautora.