PROMOCIJA KNJIGA MAJE KOVAČEVIĆ I SAVA ĆEKLIĆA U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Večeras su u galeriji Kulturnog centra publici predstavljene knjige  „Sveta Anastasija Srpska“, Maje Kovačević iz Kraljeva i  „Izgubljeni miris“, Sava Ćeklića iz Nevesinja.

Maja Kovačević  je samohrana majka jedanaestoro djece, a pored toga, ova hrabra i odlučna žena bavi se i novinarstvom i publicistikom.

Maja kaže da je knjiga  „Sveta Anastasija Srpska“  nastala iz želje da se pred djecom nađu priče o našim svecima i  junacima značajnim za srpski narod, kako bismo ih otrgli od zaborava i sačuvali svoj identitet.

„U današnje vreme, kad je veoma teško biti žena, majka i kad je mnogo teško sačuvati porodicu od svih iskušenja, naši sveti treba da nam budu vodilja i uzor. Tako ćemo pronaći snagu i način kako da budemo bolji i kako da sačuvamo ono najvažnije – porodicu. Sveta Anastasija je baš u najtežem trenutku mog života postala zaštitnica moje porodice i moje duše. Dala mi je svu onu snagu koju bi trebalo da ima jedna žena i majka. Ona je simbol snage, ljubavi i svega onoga što mi, današnje žene, treba da budemo“, smatra Maja Kovačević.

Maja je i predsjednik je Udruženja  „Kneginja Persida Karađorđević“, s ciljem da višedjetna porodica opet postane simbol zdrave i ponosne Srbije:

„Dece nikada nije mnogo. Mislim da će deca iz takve porodice jednog dana imati svoju decu koja će biti mnogo dobri ljudi, koji će biti sposobni za život i da će znati kako da očuvaju svoja ognjišta i porodicu“.

Ove večeri,  svoj pjesnički prvijenac – zbirku pjesama  „Izgubljeni miris“  predstavio je Savo Ćeklić iz Nevesinja.
Recenzent knjige, profesor Đorđe Dabarčić, kaže da je  „Izgubljeni miris“  lirska ispovijest autora, ono što ga vezuje za zavičaj:
„Zbirka već svojim naslovom dočarava da se čovjek udaljio iz zavičaja, ali zavičaj nije otišao iz njega. Autor je u zrelim godinama odlučio da sakupi svoje lirske bisere koje je nosio nekih 40-ak godina. U svoje stihove pretočio je sve ono što ga vezuje za daleki zavičaj, kom se uvijek rado vraćao, ali je ipak pomalo ostao zaboravljen i pust“.Autor Savo Ćeklić  ističe da što je čovjek stariji, sve ga više vuče povratak u zavičaj:„Svako se rado vraća svom zavičaju, pa tako i ja. Posvetio sam mu svoje pjesme. Dugi niz godina sam ih pisao, obavljivao u mnogim časopisima i sakupljao. U pripremi je i nova zbirka, koja će izaći na proljeće“.Domaćini večeri bili su  profesor književnosti i predsjednik Književnog udruženja  „Susret“  Milana Babić i pjesnik Novica Telebak.Promociju knjiga organizovali su Udruženje roditelja sa četvoro i više djece  „Četiri plus“  iz Trebinja i Kulturni centar.

Duška Đajić