PROMOCIJA KNJIGA MAJE KOVAČEVIĆ I SAVA ĆEKLIĆA U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Вечерас су у галерији Културног центра публици представљене књиге  „Света Анастасија Српска“, Маје Ковачевић из Краљева и  „Изгубљени мирис“, Сава Ћеклића из Невесиња.

Маја Ковачевић  је самохрана мајка једанаесторо дјеце, а поред тога, ова храбра и одлучна жена бави се и новинарством и публицистиком.

Маја каже да је књига  „Света Анастасија Српска“  настала из жеље да се пред дјецом нађу приче о нашим свецима и  јунацима значајним за српски народ, како бисмо их отргли од заборава и сачували свој идентитет.

„У данашње време, кад је веома тешко бити жена, мајка и кад је много тешко сачувати породицу од свих искушења, наши свети треба да нам буду водиља и узор. Тако ћемо пронаћи снагу и начин како да будемо бољи и како да сачувамо оно најважније – породицу. Света Анастасија је баш у најтежем тренутку мог живота постала заштитница моје породице и моје душе. Дала ми је сву ону снагу коју би требало да има једна жена и мајка. Она је симбол снаге, љубави и свега онога што ми, данашње жене, треба да будемо“, сматра Маја Ковачевић.

Маја је и предсједник је Удружења  „Кнегиња Персида Карађорђевић“, с циљем да вишедјетна породица опет постане симбол здраве и поносне Србије:

„Деце никада није много. Мислим да ће деца из такве породице једног дана имати своју децу која ће бити много добри људи, који ће бити способни за живот и да ће знати како да очувају своја огњишта и породицу“.

Ове вечери,  свој пјеснички првијенац – збирку пјесама  „Изгубљени мирис“  представио је Саво Ћеклић из Невесиња.
Рецензент књиге, професор Ђорђе Дабарчић, каже да је  „Изгубљени мирис“  лирска исповијест аутора, оно што га везује за завичај:
„Збирка већ својим насловом дочарава да се човјек удаљио из завичаја, али завичај није отишао из њега. Аутор је у зрелим годинама одлучио да сакупи своје лирске бисере које је носио неких 40-ак година. У своје стихове преточио је све оно што га везује за далеки завичај, ком се увијек радо враћао, али је ипак помало остао заборављен и пуст“.Аутор Саво Ћеклић  истиче да што је човјек старији, све га више вуче повратак у завичај:„Свако се радо враћа свом завичају, па тако и ја. Посветио сам му своје пјесме. Дуги низ година сам их писао, обављивао у многим часописима и сакупљао. У припреми је и нова збирка, која ће изаћи на прољеће“.Домаћини вечери били су  професор књижевности и предсједник Књижевног удружења  „Сусрет“  Милана Бабић и пјесник Новица Телебак.Промоцију књига организовали су Удружење родитеља са четворо и више дјеце  „Четири плус“  из Требиња и Културни центар.

Душка Ђајић