PROMOCIJA KNJIGA MAJE KOVAČEVIĆ I LJILJANE RAŠEVIĆ VIDOJEVIĆ U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, za ljubitelje pisane riječi organizovana je promocija knjiga Maje Kovačević iz Kraljeva i Ljiljane Rašević Vidojević iz Foče.

Maja Kovačević, majka jedanaestoro djece – koje sama odgaja, novinar i publicista, bori se za opstanak tradicionalnih porodičnih vrijednosti u srpskom narodu. Do sada je napisala tri knjige, za koje kaže da su nastale iz želje da se pred djecom nađu priče o našim svecima i junacima značajnim za naš narod, kako bismo ih otrgli od zaborava i sačuvali svoj identitet.

Promocija knjige „Sveta Anastasija Srpska“ održana je prošle godine u Kulturnom centru, a večeras su publici predstavljene i knjige „Sveta Petka“ i „Blagoslovi patrijarha Pavla“. Knjiga o  blaženopočivšem patrijarhu Pavlu nastala je kao znak blagodarnosti za utjehu njoj i djeci u teškim trenucima kroz koje su prolazili nakon smrti glave njihove porodice.

„U toj knjizi nalazi se jedan dio naše patnje koju smo pretvarali u radost. Uz pomoć i našeg patrijarha i svih naših svetih, čovek počinje drugačije da gleda na svet. Doživi neki preobražaj duše i shvati da je sve prolazno, da je ljubav večna i da taj odlazak, možda, nije kraj“, izjavila je Maja Kovačević.

Ona dodaje da će njena sljedeća knjiga biti o Milunki Savić, velikoj srpskoj heroini koja ne smije biti zaboravljena.

Publici Kulturnog centra večeras je predstavljen i najnoviji roman Ljiljane Rašević Vidojević, koji nosi naziv „Miris fočanskih ruža“.

O ovoj, petoj knjizi iz ciklusa njenih ljubavnih romana, govorio je profesor Koča Govedarica, koji je istakao da simbolika plijeni od samog naslova i izgleda knjige. Fočanske ruže penjačice na prednjoj korici penju se uz sat-kulu, koja je simbol proticanja vremena, trajanja i nestajanja, a na zadnjoj korici je panorama Foče – Drina i Ćehotina pokazuju proticanje vremena, ali i da u njemu ima vječnog trajanja.

„Po tematici, to je prije svega ljubavni roman, ali pored toga, to je i istorijski, porodični roman i hronika. A po mom uvjerenju, to je i „roman-rijeka“, jer je romansijerka uspjela da svoju zamisao i simboliku prenese u način pripovijedanja. Pritoke se ulijevaju u rijeke baš kao što se u njenoj prozi rukavci pričanja ulijevaju u glavnu priču“, rekao je o romanu „Miris fočanskih ruža“ profesor Koča Gvedarica.

Govedarica je dodao da je sa Ljiljanom Rašević Vidojević Foča dobila još jednog romansijera, grad je dobio svog hroničara, a Hercegovina još jednog književnika koji o njoj priča finim hercegovačkim jezikom, zanosno, sugestivno i sa puno emocija.

Domaćini večeri bili su pjesnik Novica Telebak i Ratomir Mijanović, književnik i novinar.

Književno veče organizovali su Književna zajednica „Jovan Dučić“ i Kulturni centar Trebinje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković