PROMOCIJA FILMOVA KINOTEKE REPUBLIKE SRPSKE: PRIKAZAN FILM „ČEKAJUĆI HANDKEA“

U organizaciji Kinoteke Republike Srpske i Kulturnog centra Trebinje, večeras je u bioskopu Kulturnog centra upriličena projekcija dokumentarnog filma „Čekajući Handkea“.

Uoči projekcije filma publici se obratio Snježan Lalović, direktor Kinoteke Republike Srpske, koji je istakao da su iz Kinoteke odlučili da ove godine akcenat stave na domaće autore i da njihova djela pribiže publici.

„Mi smo proteklih godina imali raznorazne programe koji su se bavili filmskim divama i velikim rediteljima, uglavnom sa Zapada. Ove godine smo krenuli u jedan projekat da promovišemo, prije svega, domaće autore jer mislim da oni ljudi koji se istinski bave filmom, a da to nisu blokbasteri i mejnstrim teme, zaslužuju pažnju jer oni zaista govore o nama kao narodu, ostavljaju trag koji bi trebalo da se vidi“, naglasio je Lalović.

On je dodao da je Kinoteka pri kraju sa montažom igrano-dokumentarnog filma o 500 godina Goraždanske štamparije, koja je bila jedna od najranijih štamparija među Srbima i prva na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine.

Goran Radovanović, reditelj filma „Čekajući Handkea“, kazao je da njegovo najnovije dokumentarno ostvarenje govori o Kosovu, o Velikoj Hoči i našem narodu koji živi u vrlo teškim uslovima – izolovan, getoizovan u ovoj enklavi na jugu Kosmeta. Handke je u više navrata posjećivao srpske enklave na Kosovu, a o sudbini kosovskih Srba svjedočio je u svom eseju „Kukavice iz Velike Hoče“.

„Ovo je film atmosfere, nema mnogo teksta, on u likovnom smislu reflektuje lepotu Velike Hoče i Kosova i Metohije. Na taj način smo hteli da približimo i pokažemo apsurd te drame, tog geta i tog, gotovo fašističkog, odnosa u smislu ljudskih prava, gde naš narod živi u strahu. Ne zaboravimo da nijedno ubistvo nije razrešeno na Kosovu već 20 godina. Tako da taj strah, koji je dubok i latentan, obeležava život našeg naroda“, rekao je Radovanović.

Sutra, 18. februara, u 18 časova biće prikazan dokumentarni film „Jeni, malo svjetlo sa Zapada“.

Film je priča o Holanđanki Jeni Ligtenberg, heroini i humanitarki koja je tri ratne godine provela u ratnoj bolnici na Palama, nesebično pružala pomoć našem narodu i pokušala da promijeni sliku koju su zapadni mediji prenosili o nama.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković