PROMOCIJA CD IZDANJA POEME „KRVAVO PROLJEĆE“ PREDRAGA JANIČIĆA

            Večeras je u prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje predstavljena  guslarska poema „Krvavo proljeće“ autora Predraga Janičića.

            Ovaj mladi Trebinjac, hercegovački epski pjesnik, posljednjih  desetak godina piše narodnu epsku poeziju, i to u epskom desetercu.  Ljubav prema ovoj vrsti pjesničkog stvaranja potiče još iz njegovog djetinjstva, jer je Janičić uz svog djeda zavolio gusle i narodne epske pjesme. Prva njegova objavljena pjesma je bila posvjećena i namjenjena guslarki Bojani Peković, koju je ona i snimila. Kasnije su se nizale pjesme, uglavnom u epskom desetercu, ali Janičić kaže da ga Trebinjci vrlo dobro znaju i po njegovim šaljivim pjesmama.

            Poema „Krvavo proljeće“, djelo od 480 stihova, opisuje stradanja Srba 1941. od strane ustaša na prostorima cijele Hercegovine. Prvi put jedna epska pjesma obuhvata stradanja od Prebilovaca, preko Šurmanačke jame, Korićke jame, Gacka, Trebinja, do Popovog polja i Ržanog Dola. Na ovom cd izdanju poemu izvodi pet majstora guslara, a stihove govore i dva naratora.

            O Janičićevoj poemi večeras je besjedu održao Milan Nikčević, program je vodio Ratomir Mijanović, a nastupilo je deset majstora na strunama koji su uz gusle ispjevali stihove „Krvavog proljeća“.

            Objavljivanje CD-a su pomogli pripadnici i poštovaoci „Bobanske čete“, Grad Trebinje, HET, Lazo Bašić iz Londona, Udruženje Konjičana i Aleksandar Vidačić.

D.Đ.