PROMOCIJA CD IZDANJA POEME „KRVAVO PROLJEĆE“ PREDRAGA JANIČIĆA

            Вечерас је у препуној позоришној сали Културног центра Требиње представљена  гусларска поема „Крваво прољеће“ аутора Предрага Јаничића.

            Овај млади Требињац, херцеговачки епски пјесник, посљедњих  десетак година пише народну епску поезију, и то у епском десетерцу.  Љубав према овој врсти пјесничког стварања потиче још из његовог дјетињства, јер је Јаничић уз свог дједа заволио гусле и народне епске пјесме. Прва његова објављена пјесма је била посвјећена и намјењена гусларки Бојани Пековић, коју је она и снимила. Касније су се низале пјесме, углавном у епском десетерцу, али Јаничић каже да га Требињци врло добро знају и по његовим шаљивим пјесмама.

            Поема „Крваво прољеће“, дјело од 480 стихова, описује страдања Срба 1941. од стране усташа на просторима цијеле Херцеговине. Први пут једна епска пјесма обухвата страдања од Пребиловаца, преко Шурманачке јаме, Корићке јаме, Гацка, Требиња, до Поповог поља и Ржаног Дола. На овом цд издању поему изводи пет мајстора гуслара, а стихове говоре и два наратора.

            О Јаничићевој поеми вечерас је бесједу одржао Милан Никчевић, програм је водио Ратомир Мијановић, а наступило је десет мајстора на струнама који су уз гусле испјевали стихове „Крвавог прољећа“.

            Објављивање ЦД-а су помогли припадници и поштоваоци „Бобанске чете“, Град Требиње, ХЕТ, Лазо Башић из Лондона, Удружење Коњичана и Александар Видачић.

Д.Ђ.