PROJEKCIJA VIDEO-RADOVA „U NISKOM LETU“ PRED TREBINJSKOM PUBLIKOM

У биоскопу Културног центра Требиње вечерас је почела серија пројекција видео-радова и видео-документације перформанса (2005-2021) под називом „У ниском лету“ аутора Младена Миљановића, академског сликара из Бањалуке.

Требињска публика ће и наредне три вечери, до 15. септембра, бити у прилици да се кроз укупно двадесет видео-радова упозна са комплетном видеографијом овог умјетника, која се креће од његових првих студентских радова па све до посљедњих остварења и кратких филмова који су приказивани у домаћим и свјетским музејима и на филмским фестивалима.

Кроз различит опус видео-радова вечерас су приказани Миљановићеви први радови те врсте, настали у периоду од 2006. до 2008. године.

„Ово што смо видјели вечерас су радови настали у видео-форми, али су базирани не само на снимцима камере него и на анимацијама, на типографским рјешењима, на радовима који су документација перформанса било у видео-смислу, као што је то ‘Крчење војничког споменика’ или у смислу низа фотографија, као што је рад ‘Служим умјетности’“, казао је Младен Миљановић.

Сматра да је данас видео-умјетност много више заступљена него 2006. године, када је он почињао да се бави видеом као медијем:

„Данас је видео-умјетност неизбјежна у музејским и галеријским поставкама, прихваћена је у потпуности као компонетна артефакта за збирке, а у то вријеме парадигма слике и скуптуре била је доминантна. Данас студенти кроз едукацију на академијама имају предмете који се баве само видео-умјетношћу, покретном сликом и анимацијом. Едукација у оквиру образовног система је нужна да бисмо на сцени имали образоване и артикулисане умјетнике који ће се бавити медијем видеа“.

Културни центар Требиње организовао је пројекцију видео-радова „У ниском лету” Младена Миљановића у оквиру манифестације „Требињско културно љето“.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић