Филм о Пребиловцима: Његовати културу сјећања (ВИДЕО)

У Галерији Културног центра вечерас је приказан документарно-репортажни филм „Пребиловци, некад и сад“, аутора новинара Небојше Колака.

Према ријечима аутора филм је настао 8. августа прошле године када је било освештање храма у Пребиловцима.

„Филм говори о страдању српског народа у Пребиловцима. Једна људска прича, да се одржи нешто што се зове култура сјећања и да се никада не заборави. Цитираћу ријечи владике Григорија ‘Праштати да, заборавити не’“, истакао је Колак.

Александар Костовић, историчар из Источног Сарајева каже да се сва култура сјећања своди на ентузијазам појединаца и организација.

Он сматра да се треба наћи начин да се у школама и катедрама учи и његује култура сјећања, да се овакви злочини више никад не понове.

„Наше границе су границе наших страдања од Велебитских до Херцеговачких јама и те границе су много теже и постојаније од било каквих државних. Ми као народ са израженом регионалном припадношћу треба да знамо шта је наша највећа повезница, а то је страдање и ако о томе не причамо онда заборављамо ко смо и постају јаче и важније регионалне и политичке подјеле“, навео је Костовић. Улаз на пројекцију филма била је књига на поклон новоотвореној библиотеци „Стана Арнаут“ у Пребиловцима.

Извор: Радио Требиње