Film o Prebilovcima: Njegovati kulturu sjećanja (VIDEO)

U Galeriji Kulturnog centra večeras je prikazan dokumentarno-reportažni film „Prebilovci, nekad i sad“, autora novinara Nebojše Kolaka.

Prema riječima autora film je nastao 8. avgusta prošle godine kada je bilo osveštanje hrama u Prebilovcima.

„Film govori o stradanju srpskog naroda u Prebilovcima. Jedna ljudska priča, da se održi nešto što se zove kultura sjećanja i da se nikada ne zaboravi. Citiraću riječi vladike Grigorija ‘Praštati da, zaboraviti ne’“, istakao je Kolak.

Aleksandar Kostović, istoričar iz Istočnog Sarajeva kaže da se sva kultura sjećanja svodi na entuzijazam pojedinaca i organizacija.

On smatra da se treba naći način da se u školama i katedrama uči i njeguje kultura sjećanja, da se ovakvi zločini više nikad ne ponove.

„Naše granice su granice naših stradanja od Velebitskih do Hercegovačkih jama i te granice su mnogo teže i postojanije od bilo kakvih državnih. Mi kao narod sa izraženom regionalnom pripadnošću treba da znamo šta je naša najveća poveznica, a to je stradanje i ako o tome ne pričamo onda zaboravljamo ko smo i postaju jače i važnije regionalne i političke podjele“, naveo je Kostović. Ulaz na projekciju filma bila je knjiga na poklon novootvorenoj biblioteci „Stana Arnaut“ u Prebilovcima.

Izvor: Radio Trebinje