PROJEKCIJA FILMA „JENI, MALO SVJETLO SA ZAPADA“ I PROMOCIJA KNJIGE „RATNI DNEVNIK PALE 1993-1995“

Večeras je u bioskopu Kulturnog centra prikazan dokumentarni film „Jeni, malo svjetlo sa Zapada“ i promovisana knjiga „Ratni dnevnik Pale 1993-1995“, po kojoj je film nastao.

Snježan Lalović, direktor Kinoteke Republike Srpske, istakao je da je film urađen na osnovu dnevnika Jeni Ligtenberg, Holanđanke koja je 1993. godine došla u ratnu bolnicu „Koran“ da donese humanitarnu pomoć i ostala na Palama do kraja rata, dijeleći sudbinu našeg naroda, bolesnika i medicinskog osoblja.

„Jeni je zaista bila malo svjetlo sa Zapada, kako se i naziva film, jer je ona po povratku u Holandiju pričala o borbi našeg naroda. Mi smo od strane zapadnih medija sve vrijeme rata, a evo i danas, anatemisani i bili smo oni najgori. Iako, nažalost, nije nailazila na odobravanje čak ni od svojih najbližih, nadamo se da je pronijela bar dio istine o srpskom narodu“, rekao je Lalović.

Knjiga „Ratni dnevnik Pale 1993-1995“, koju je napisala Jeni Ligtenberg, a priredio akademik Mirko Šošić, izašla je u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Nataša Kulašinac, direktor Matične biblioteke, kazala je da je Jeni Ligtenberg svoj dnevnik i sve što je zapisivala za vrijeme rata ostavila akademiku Mirku Šošiću.

Akademik je te rukopise 2016. godine ustupio Matičnoj biblioteci i, zajedno sa izdavačkom kućom „Svet knjige“ iz Beograda, ova knjiga je ugledala svjetlost dana. Knjigu smo 2020. godine preveli na engleski jezik. Održali smo mnogo promocija, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj i knjiga je jako dobro prihvaćena“, navela je Nataša Kulašinac.

Ona je dodala da je knjiga krajem prošle godine pretočena u film, te izrazila nadu da će publici bar malo biti dočarano ono što se tada dešavalo na Palama, kao i slika o ovoj heroini koja je kasnije bila proganjana kad se vratila u svoju domovinu, gdje je nisu prihvatali zbog te priče i saradnje sa Srbima.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković