Projekcija filma i izložba fotografija: Podsjećanje budućim generacijama

ТРЕБИЊЕ | У Галерији Културног центра вечерас је отворена изложба слика из одбрамбено-отаџбинског рата, коју је организовало Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, поводом Видовдана, крсне славе удружења.

Према ријечима Саше Пешикана, предсједника овог удружења оваква изложба је отворена по први пут у Требињу.

Он је истакао да су фотографије из личних колекција бораца ВРС, већином слике са подручја Херцеговине, иако има и неколико из других крајева Српске, слике неких комаданата јединица ВРС.

„Удружење ‘Насљеђе’ као што увијек истичемо, има за циљ очување лика и дјела српских бораца, тековина Одбрамбено-отаџбинског рата. Кроз све досадашње активности, желимо да од заборава спасимо и да одамо дужну почаст свим борцима ВРС, ствараоцима РС и да будућим генерацијама кажемо истину за шта су се борили њихови очеви и ђедови и да увијек буду поносни на њих и чувају насљеђе које су им оставили“, навео је Пешикан.

Он је истакао да посебну захвалност дугује људима који су допринјели да се једна оваква изложба организује, а то су: Србо Шкеро, Милан и Стево Путица, Дејан Петијевић, Илија Руњевац, Милош Милошевић и Културни центар Требиње.

Циљ им је и да се на подручју других општина и градова Републике Српске организују сличне акције прикупљања овог својеврсног архивског материјала, а да се затим направи велика путујућа изложба.

Изложба ће бити отворена 10 дана.

У оквиру обиљежавања Видовдана у Културном центру вечерас je приказан и документарно-репортажни филм „Придворица – село којег нема“, аутора Небојше Колака.

Према ријечима Колака филм даје допринос култури сјећања и памћења које треба да покаже и будућим генерацијама шта се заиста десило на овим просторима.

„Није позив народу који је настрадао на неку мржњу, већ да остане забиљежено и записано да знају будуће генерације. Владика Григорије у овом филму каже ‘Боже опрости им, не знају шта раде’“.

Прије пројекције присутнима су се обратили учесници у филму Ненад Нешо Гојковић, син једног од рјетких преживјелих у страдању свих становника Придворице на Божић 1942. године, као и професор историје из Гацка Милан Никчевић.

На основу злочина у Придворици, Вук Драшковић је написао књигу „Нож“, по којој је накнадно снимљен истоимени филм.

У селу Придворици на Божић 1942. године усташка војска и муслимани из сусједних села побили су комплетно српско становништво, око 180 мјештана, међу којима је било жена, дјеце и стараца.

Д.М.