Projekcija filma i izložba fotografija: Podsjećanje budućim generacijama

TREBINJE | U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba slika iz odbrambeno-otadžbinskog rata, koju je organizovalo Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“, povodom Vidovdana, krsne slave udruženja.

Prema riječima Saše Pešikana, predsjednika ovog udruženja ovakva izložba je otvorena po prvi put u Trebinju.

On je istakao da su fotografije iz ličnih kolekcija boraca VRS, većinom slike sa područja Hercegovine, iako ima i nekoliko iz drugih krajeva Srpske, slike nekih komadanata jedinica VRS.

„Udruženje ‘Nasljeđe’ kao što uvijek ističemo, ima za cilj očuvanje lika i djela srpskih boraca, tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata. Kroz sve dosadašnje aktivnosti, želimo da od zaborava spasimo i da odamo dužnu počast svim borcima VRS, stvaraocima RS i da budućim generacijama kažemo istinu za šta su se borili njihovi očevi i đedovi i da uvijek budu ponosni na njih i čuvaju nasljeđe koje su im ostavili“, naveo je Pešikan.

On je istakao da posebnu zahvalnost duguje ljudima koji su doprinjeli da se jedna ovakva izložba organizuje, a to su: Srbo Škero, Milan i Stevo Putica, Dejan Petijević, Ilija Runjevac, Miloš Milošević i Kulturni centar Trebinje.

Cilj im je i da se na području drugih opština i gradova Republike Srpske organizuju slične akcije prikupljanja ovog svojevrsnog arhivskog materijala, a da se zatim napravi velika putujuća izložba.

Izložba će biti otvorena 10 dana.

U okviru obilježavanja Vidovdana u Kulturnom centru večeras je prikazan i dokumentarno-reportažni film „Pridvorica – selo kojeg nema“, autora Nebojše Kolaka.

Prema riječima Kolaka film daje doprinos kulturi sjećanja i pamćenja koje treba da pokaže i budućim generacijama šta se zaista desilo na ovim prostorima.

„Nije poziv narodu koji je nastradao na neku mržnju, već da ostane zabilježeno i zapisano da znaju buduće generacije. Vladika Grigorije u ovom filmu kaže ‘Bože oprosti im, ne znaju šta rade’“.

Prije projekcije prisutnima su se obratili učesnici u filmu Nenad Nešo Gojković, sin jednog od rjetkih preživjelih u stradanju svih stanovnika Pridvorice na Božić 1942. godine, kao i profesor istorije iz Gacka Milan Nikčević.

Na osnovu zločina u Pridvorici, Vuk Drašković je napisao knjigu „Nož“, po kojoj je naknadno snimljen istoimeni film.

U selu Pridvorici na Božić 1942. godine ustaška vojska i muslimani iz susjednih sela pobili su kompletno srpsko stanovništvo, oko 180 mještana, među kojima je bilo žena, djece i staraca.

D.M.