PROJEKCIJA FILMA „GENOCID NAD SRPSKIM NARODOM U BIH U 20. VIJEKU“ POVODOM DANA POLICIJE RS

 U okviru niza aktivnosti organizovanih povodom Dana policije Republike Srpske, u Kulturnom centru Trebinje je održana projekcija filma Genocid nad srpskim narodom u BiH u 20. vijeku.

Projekciju filma organizovali su Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“, Udruženje veterana Trećeg odreda specijalne brigade policije – Hercegovina i Kulturni centar Trebinje.

Pozdravnu riječ posjetiocima uputio je Saša Pešikan, predsjednik Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“, koji smatra da je važno da poznajemo svoju prošlost kako bismo imali budućnost.„Mlađe generacije moraju biti upoznate sa svojom istorijom, herojima i zločinima koji su nam se desili, kako nam se više nikad ne bi ponovili“, rekao je Pešikan.

Treći odred Specijalne brigade policije aktivno je učestvovao u stvaranju MUP-a Republike Srpske.Predsjednik Udruženja veterana ovog odreda Dejan Bodiroga istakao je značaj očuvanja sjećanja na istoriju stradanja srpskog naroda.„Večerašnja projekcija filma o genocidu nad našim narodom ima za cilj da nas podsjeti i opomene na događaje koji se ne smiju zaboraviti, niti ponoviti“, naglasio je Bodiroga.

Kroz niz surovih scena i potresnih svjedočenja, dat je istorijski prikaz golgote koju je srpski narod preživljavao tokom 20. vijeka. Ovaj film nas uči kulturi sjećanja. Čuvajući istoriju, čuvamo budućnost. Čuvajući sjećanja na žrtve, čuvamo identitet našeg naroda, jer – zaboravljeno zlo, izvorište je novog zla. Film nema za cilj podsticanje mržnje i želje za osvetom već naglašava važnost pamćenja stradalničke istorije Srba kako se ona ne bi ponovila.

 

Duška Đajić