PROJEKCIJA FILMA „GENOCID NAD SRPSKIM NARODOM U BIH U 20. VIJEKU“ POVODOM DANA POLICIJE RS

 У оквиру низа активности организованих поводом Дана полиције Републике Српске, у Културном центру Требиње је одржана пројекција филма Геноцид над српским народом у БиХ у 20. вијеку.

Пројекцију филма организовали су Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, Удружење ветерана Трећег одреда специјалне бригаде полиције – Херцеговина и Културни центар Требиње.

Поздравну ријеч посјетиоцима упутио је Саша Пешикан, предсједник Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, који сматра да је важно да познајемо своју прошлост како бисмо имали будућност.„Млађе генерације морају бити упознате са својом историјом, херојима и злочинима који су нам се десили, како нам се више никад не би поновили“, рекао је Пешикан.

Трећи одред Специјалне бригаде полиције активно је учествовао у стварању МУП-а Републике Српске.Предсједник Удружења ветерана овог одреда Дејан Бодирога истакао је значај очувања сјећања на историју страдања српског народа.„Вечерашња пројекција филма о геноциду над нашим народом има за циљ да нас подсјети и опомене на догађаје који се не смију заборавити, нити поновити“, нагласио је Бодирога.

Кроз низ сурових сцена и потресних свједочења, дат је историјски приказ голготе коју је српски народ преживљавао током 20. вијека. Овај филм нас учи култури сјећања. Чувајући историју, чувамо будућност. Чувајући сјећања на жртве, чувамо идентитет нашег народа, јер – заборављено зло, извориште је новог зла. Филм нема за циљ подстицање мржње и жеље за осветом већ наглашава важност памћења страдалничке историје Срба како се она не би поновила.

 

Душка Ђајић