ПРОЈЕКЦИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА “ХЕРЦЕГОВЦИ ПУТ БАНАТА”

Фото: Јован Видаковић

У позоришној сали Културног центра Требиње вечерас је одржана пројекција документарног филма “Херцеговци пут Баната”, аутора Јелене Милићевић.

Филм који говори о до тада незапамћеној миграцији становништва у нашим крајевима заснован је на прикупљеном архивском материјалу, историјским чињеницама, свједочењима Херцеговаца и новинским чланцима.

Фото: Јован Видаковић

Бројне херцеговачке породице које су сточним вагонима кренуле у потрагу за бољим животом тешко су поднијеле петнаестодневно путовање возом у непознати Банат. Током пута било је и порођаја и смрти. Многе породице су се вратиле а оне које су остале са собом су понијеле и сачувале обичаје, културу и традицију Херцеговине. Ријетка је била ноћ без сијела, и приче о родном крају уз гусле.

Фото: Јован Видаковић

Након пројекције документарног филма изворна етно група “Ерцеговина” из Сечња је пјесмом причом и игром оживјела обичај прошње некада у Херцеговини.
Прошло је више од седамдесет година откако су Херцеговину замијенили Банатом, а и данас говоре најљепшим и најчистијим српским језиком и дијалектом и дикцијом по којој се Херцеговац лако може препознати, ма гдје живио.