PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA “HERCEGOVCI PUT BANATA”

Foto: Jovan Vidaković

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje večeras je održana projekcija dokumentarnog filma “Hercegovci put Banata”, autora Jelene Milićević.

Film koji govori o do tada nezapamćenoj migraciji stanovništva u našim krajevima zasnovan je na prikupljenom arhivskom materijalu, istorijskim činjenicama, svjedočenjima Hercegovaca i novinskim člancima.

Foto: Jovan Vidaković

Brojne hercegovačke porodice koje su stočnim vagonima krenule u potragu za boljim životom teško su podnijele petnaestodnevno putovanje vozom u nepoznati Banat. Tokom puta bilo je i porođaja i smrti. Mnoge porodice su se vratile a one koje su ostale sa sobom su ponijele i sačuvale običaje, kulturu i tradiciju Hercegovine. Rijetka je bila noć bez sijela, i priče o rodnom kraju uz gusle.

Foto: Jovan Vidaković

Nakon projekcije dokumentarnog filma izvorna etno grupa “Ercegovina” iz Sečnja je pjesmom pričom i igrom oživjela običaj prošnje nekada u Hercegovini.
Prošlo je više od sedamdeset godina otkako su Hercegovinu zamijenili Banatom, a i danas govore najljepšim i najčistijim srpskim jezikom i dijalektom i dikcijom po kojoj se Hercegovac lako može prepoznati, ma gdje živio.