Projekcija dokumentarnog filma „Bitka za odbranu Hercegovine“ Nebojše Kolaka

U organizaciji Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ večeras je u galeriji Kulturnog centra Trebinje prikazan dokumentarni film iz Odbrambeno – otadžbinskog rata „Bitka za odbranu Hercegovine“ autora Nebojše Kolaka iz 2015. godine u produkciji ELTA TV.


Ideja za ovaj dokumentarni film je nastala pri susretu sa nekim od ljudi iz Nevesinja koji su učestvovali u Prvoj Mitrovdanskoj ofanzivi. Prema mišljenju autora, Nebojše Kolaka: „Nevesinjci su odbranili Hercegovinu.“ Film sadrži autentična svjedočenja učesnika tih događanja.
Ovo je priča o čuvenoj Mitrovdanskoj ofanzivi kada je silna hrvatsko – muslimanska vojska napala srpske položaje kod Nevesinja 8. 11. 1992. god. Oko 40 000 boraca Hrvatskog Vijeća Odbrane, muslimanske Armije BiH, kao i regularne vojske Republike Hrvatske nagrnulo je na manje od 4 000 vojnika Republike Srpske koju su najviše činili borci nevesinjske i bilećke brigade. Hrabri Nevesinjci su uspjeli da zadrže svoje položaje i spriječe agresore da probiju liniju fronta. Značaj ove bitke je u tome što je cijelo Nevesinje, uključujući i žene i djecu, ustalo u odbranu svog grada, ognjišta, porodica.
Nebojša Kolak ističe da: „film nema za cilj širenje mržnje, već je tu da priča ostane i bude zabilježena. Možda je tužno što je ovaj film prvi dokumentarni film o Mitrovdanskoj ofanzivi. Žao mi je što nisam mogao naći još neke sagovornike, koji su u to vrijeme bili djeca, a dali su veliki doprinos u toj bici.“
Sutra veče, 27. 9. 2017. u 20. 00 časova biće prikazan i treći dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“ iz 2016. godine čiji je autor Mile Savić.
Ulaz je slobodan.