Projekat „težak“ 4 miliona KM: Šta će obnova donijeti Kulturnom centru

kc

TREBINJE l Zgrada Kulturnog centra po završetku započetih radova na rekonstrukciji dobiće obnovljene i moderno opremljene bioskop, pozorišnu salu, galerijske i druge prateće prostore, saniran krov i novu komunalnu infratrukturu, sistem grijanja i hlađenja, novu fasadu i otvore.

Radovi na kompletnoj sanaciji najreprezentativnijeg trebinjskog javnog objekta počeli su krajem prošle sedmice, trebalo bi da traju 240 dana, a koštaće oko 4 miliona KM, koje je obezbijedila turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA.

„Dakle, ugovor je vrijedan 1,7 miliona evra, bez uračunatog PDV-a. Rekonstruklcija će, u manjoj ili većoj mjeri, obuhvatiti skoro svaku prostoriju unutar objekta. Još su u toku pripremni radovi, a oni glavni kreću za nekoliko dana“, kaže za Radio TrebinjeMiljan Vuković, umjetnički direktor Kulturnog centra.

On pojašnjava da pored građevinskih zahvata rekonstrukcija bioskopapodrazumijeva i nabavku novog namještaja i moderne opreme za projekcije. Umjesto sjedanja na tvrdim i pohabanim klupama, gledaoci će uživati udobnost fotelja, a poseban doživljaj projekcije omogućiće nova tehnologija.

kc3

„Radi se o projektorima u oblasti 4K tehnologije. Nova sjedišta će posjetiocima pružiti visok nivo komfora i udobnost, ali što će s druge strane značajno smanjiti sadašnji kapacitet sale od 270 mjesta“, pojašnjava Vuković.

On ističe da se značajni rekostruktivni zahvati očekuju i na pozorišnoj sali, iako je ovaj dio objekta u mnogo boljem stanju nego bioskop, zahvaljujući naporima ranije uprave Doma kulture na čuvanju i održavanju.

Pozorišna sala, ističe Vuković za Radio Trebinje, neće izgubiti ništa od svoje dobro projektovane i prepoznative akustike i izolacije.

„Ali, ono što je svakako potrebno je da se površina scene po dubini poveća. Imali smo određene pritužbe gostujućih ansambala da je naša scena u određenim dijelovima plitka. Velike pozorišne trupe s toga nisu mogle na našu scenu, a to će se nakon rekonstrukcije promijeniti“, pojašnjava Vuković.

kc2

Umjetnički direktor KC Trebinje dodaje da u ovim projektu obnove nije predviđena zamjena sjedišta u pozorištu, već samo njihova sanacija, ali da će Kulturni centar nastojati da obezbijedi i dodatna sredstva za nova sjedišta.

„Ono što je važno – konačno će biti riješen sistem hlađenja i grijanja cijelog objekta pa i pozorišne dvorane. Posjetioci su zasigurno imali priliku da se suočavaju za vrlo neprijatnim situacijama – sa vrućinom ili niskim temperaturama u ovom prostoru “, ističe Vuković.

On dodaje da takođe postoji potreba za izgradnjom manje, kamerne pozorišne dvorane, za šta postoje prostorni uslovi  u okvirima objekta Kulturnog centra, ali da će i to biti predmet nekih naknadnih aplikacija za finansijska sredstva.

„Kamerna scena je potrebna jer se dobar dio predstava ne može da okupi toliki broj posjetilaca da ispune veliku pozorišnu salu i da opravda potrebne troškove grijanja ili hlađenja“, kaže Vuković.

kc4

On dodaje da radovi na obnovi i opremanju neće zaobići ni galeriju Kulturnog centra, ali i da je posebno važno što će objekat dobiti novi krov, s obzirom da je na starom izolacija odavno popustila, a prokišnjavanje primoravalo da se uoči skoro svake izložbe u galerijskom prostoru ustanove zidovi saniraju krečenjem.

Na objektu će biti sanirana i fasada, a novi otvori daće objektu kvalitetniju termoizolaciju i ljepši spoljašnji izgled.

Kultura se prinudno seli na ulice ili druge javne prostore

Vuković ističe da će zbog rekonstrukcije objekta značajan dio kulturnih manifestacija u narednim mjesecima biti odgođen ili organizovan na drugim lokacijama.

Ovogodišnji Festival festivala najvjerovatnije će biti održan u Domu mladih, a u toku ljetnih dana neki od planiranih sadržaja biće izmješteni na scene pod vedrim nebom.

„Nastojaćemo da sve manifestacije, koliko to bude moguće, tokom ljeta održavamo ili na platou ispred Kulturnog centra ili na nekom drugom otvorenom prostoru. To jeste iznuđeno, ali i rješenje koje donosi jednu vrstu zadovoljstva: Trebinje, sa svojim ulicama i trgovima, može i zasužuje da bude velika otvorena scena kulture“, zaključio je za Radio Trebinje umjetnički direktor KC Trebinje.

Izvor: Radio Trebinje