Projekat „težak“ 4 miliona KM: Šta će obnova donijeti Kulturnom centru

kc

ТРЕБИЊЕ l Зграда Културног центра по завршетку започетих радова на реконструкцији добиће обновљене и модерно опремљене биоскоп, позоришну салу, галеријске и друге пратеће просторе, саниран кров и нову комуналну инфратруктуру, систем гријања и хлађења, нову фасаду и отворе.

Радови на комплетној санацији најрепрезентативнијег требињског јавног објекта почели су крајем прошле седмице, требало би да трају 240 дана, а коштаће око 4 милиона КМ, које је обезбиједила турска Агенција за међународну сарадњу и координацију – ТИКА.

„Дакле, уговор је вриједан 1,7 милиона евра, без урачунатог ПДВ-а. Реконструклција ће, у мањој или већој мјери, обухватити скоро сваку просторију унутар објекта. Још су у току припремни радови, а они главни крећу за неколико дана“, каже за Радио ТребињеМиљан Вуковић, умјетнички директор Културног центра.

Он појашњава да поред грађевинских захвата реконструкција биоскопаподразумијева и набавку новог намјештаја и модерне опреме за пројекције. Умјесто сједања на тврдим и похабаним клупама, гледаоци ће уживати удобност фотеља, а посебан доживљај пројекције омогућиће нова технологија.

kc3

„Ради се о пројекторима у области 4К технологије. Нова сједишта ће посјетиоцима пружити висок ниво комфора и удобност, али што ће с друге стране значајно смањити садашњи капацитет сале од 270 мјеста“, појашњава Вуковић.

Он истиче да се значајни рекоструктивни захвати очекују и на позоришној сали, иако је овај дио објекта у много бољем стању него биоскоп, захваљујући напорима раније управе Дома културе на чувању и одржавању.

Позоришна сала, истиче Вуковић за Радио Требиње, неће изгубити ништа од своје добро пројектоване и препознативе акустике и изолације.

„Али, оно што је свакако потребно је да се површина сцене по дубини повећа. Имали смо одређене притужбе гостујућих ансамбала да је наша сцена у одређеним дијеловима плитка. Велике позоришне трупе с тога нису могле на нашу сцену, а то ће се након реконструкције промијенити“, појашњава Вуковић.

kc2

Умјетнички директор КЦ Требиње додаје да у овим пројекту обнове није предвиђена замјена сједишта у позоришту, већ само њихова санација, али да ће Културни центар настојати да обезбиједи и додатна средства за нова сједишта.

„Оно што је важно – коначно ће бити ријешен систем хлађења и гријања цијелог објекта па и позоришне дворане. Посјетиоци су засигурно имали прилику да се суочавају за врло непријатним ситуацијама – са врућином или ниским температурама у овом простору “, истиче Вуковић.

Он додаје да такође постоји потреба за изградњом мање, камерне позоришне дворане, за шта постоје просторни услови  у оквирима објекта Културног центра, али да ће и то бити предмет неких накнадних апликација за финансијска средства.

„Камерна сцена је потребна јер се добар дио представа не може да окупи толики број посјетилаца да испуне велику позоришну салу и да оправда потребне трошкове гријања или хлађења“, каже Вуковић.

kc4

Он додаје да радови на обнови и опремању неће заобићи ни галерију Културног центра, али и да је посебно важно што ће објекат добити нови кров, с обзиром да је на старом изолација одавно попустила, а прокишњавање приморавало да се уочи скоро сваке изложбе у галеријском простору установе зидови санирају кречењем.

На објекту ће бити санирана и фасада, а нови отвори даће објекту квалитетнију термоизолацију и љепши спољашњи изглед.

Култура се принудно сели на улице или друге јавне просторе

Вуковић истиче да ће због реконструкције објекта значајан дио културних манифестација у наредним мјесецима бити одгођен или организован на другим локацијама.

Овогодишњи Фестивал фестивала највјероватније ће бити одржан у Дому младих, а у току љетних дана неки од планираних садржаја биће измјештени на сцене под ведрим небом.

„Настојаћемо да све манифестације, колико то буде могуће, током љета одржавамо или на платоу испред Културног центра или на неком другом отвореном простору. То јесте изнуђено, али и рјешење које доноси једну врсту задовољства: Требиње, са својим улицама и трговима, може и засужује да буде велика отворена сцена културе“, закључио је за Радио Требиње умјетнички директор КЦ Требиње.

Извор: Радио Требиње