PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM „SVETI VASILIJE OSTROŠKI – SVEDOK VASKRSENJA“

U okviru manifestacije „Dani Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog“, koju su u čast velikog svetitelja organizovali Eparhija ZHiP i Grad Trebinje, večeras je u bioskopskoj sali Kulturnog centra održana projekcija filma „Sveti Vasilije Ostroški – svedok Vaskrsenja“ autora Branislava Ilića, katihete.

Film je nastao povodom 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog, a sniman je sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha Porfirija, u produkciji televizije Hram Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Autor filma Branislav Ilić, vjeroučitelj iz Novog Sada, naveo je da u okviru ovog filmskog ostvarenja, pored osnovnih detalja o životu svetog Vasilija, možemo da čujemo brojna svjedočanstva o velikoj ljubavi prema ostroškom čudotvorcu. Među njima su svjedočanstva patrijarha Porfirija, mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, igumana ostroškog Oca Sergija, brojne djece koja svjedoče o čudima ovog svetitelja, te brojnih ljudi iz Hercegovine među kojima je i Neđo Bošković iz Mrkonjića, čuvar kuće Svetog Vasilija.

„Zaista je radost nalaziti se ovde jer je i Trebinje i ovaj narod svedoče o velikoj ljubavi Svetog Vasilija. Gledajući sve vas ovde boraveći u Trebinju, kao da vidim sva ona dela ljubavi Svetoga Vasilija koja su ukorenjena u svakom čoveku hrišćaninu koja, pre svega, bivaju projavljena kroz dobra dela i ljubav, čega sam i ja svedok“, naglasio je katiheta Branislav Ilić.

On je izarazio nadu da će ovaj film ostaviti pečat, prije svega u okviru ovog jubileja, ali i da će sve nas, kao svetosavski i svetovasilijevski narod, podstaći da damo mali doprinos – bilo da je to film, knjiga ili nešto drugo. Dodao je da je u planu da ovaj film iznjedri i knjigu koja će nositi isti naslov.

Duška Đajić